fredag, september 29, 2006

Personval

Tredje mest kryssade miljöpartist i landstingsvalet. Inte illa! 506 kryss blev det totalt.

Kolla in hela listan här.

Personligen tyckte jag det var väldigt roligt att blir tredje mest kryssad i valkrets ett, södermalm-enskede. Det var ju i valet miljöpartiets starkaste valkrets, och att bli tredjenamn där med 167 kryss är hedrande. I min hemvalkrets (valkrets sex, yttre västerort) blev jag fyra totalt med 130 kryss. Starka namn på järvafältet, Ziad Odesson och Helene Sigfridsson, vann den kampen genom många kryss norrifrån medan jag antar att de flesta av mina kryss kom från Hässelby-Vällingby i sydväst.

För er som kolla in listan så kan jag tipsa om sextondeplatsen i sammandraget. Yvonne Andersson fick 94 röster i valkrets 1. Sedan en röst i valkrets 2. En röst i valkrets 3. En röst i valkrets 4. Två röster i valkrets 5 för att slutligen kamma hem sju röster i valkrets 6. För att summera: På söder och i enskede är Yvonne kommunfullmäktigelistans sjätte mest populära namn. I övriga staden vet folk inte om att hon finns. Hur går det ihop? Helt otroligt...

tisdag, september 26, 2006

Ingerö om Sverigdemokraterna

Johan Ingerö (fp) är ju sedan en tid tillbaka med en ny blogg, sedan den senaste blev kapad.

Jag kanske inte alltid håller med om Ingerös slutsatser, men han har alltid korrekta fakta i målet, är ofta nyanserad och har både en analytisk likväl som retorisk förmåga som gör inläggen läsvärda.

Nu senast har han skrivit ett inlägg om hur man bör bemöta Sverigedemokraterna och bortsett från en onödig mellandel med lite retoriska tjyvnyp mot sossarna och vänsterpartiet så är inlägget i sin helhet mycket läsvärt.

fredag, september 22, 2006

torsdag, september 21, 2006

Amazon.com tipsar

Fick ett reklammejl från Amazon.com. Tre böcker tipsade de mig om. Jag har naturligtvis inte läst någon av dem, men bara en snabb blick gör också att jag är väldigt lycklig över att inte ha gjort det.

Amazon.com, den fundamentalistiskt kristna högerns språkrör?


The Politically Incorrect Guide to Islam (and the Crusades)
Länkar: amazon|wikipedia
Författare: Robert Spencer

Idén i allmänhet är att islam är en ociviliserad våldsreligion som är ett hot mot västvärlden.

Kolla gärna in framsidan på Amazon.com (länk ovan). Mycket spännande fakta som läggs fram, speciellt tillsammans med den den bilden.

Framför allt spännande tycker jag påståendet "The Crusades were defensive conflicts". Man blir ju lite sugen på att läsa resonemanget bakom de påståendena. Kanske någon form av "anfall är bästa försvar"-tänk?

Motbok: Korstågen enligt araberna, av Amin Maalouf. Svenskt ISBN: 9188992543


Godless: The Church of Liberalism
Länk: amazon
Författare: Ann Coulter

Ann Coulter skrev den tolfte september 2001 en kolumn angående 9/11 och flygsäkerhet.
"Airports scrupulously apply the same laughably ineffective airport harassment to Suzy Chapstick as to Muslim hijackers. It is preposterous to assume every passenger is a potential crazed homicidal maniac. We know who the homicidal maniacs are. They are the ones cheering and dancing right now.

We should invade their countries, kill their leaders and convert them to Christianity. We weren't punctilious about locating and punishing only Hitler and his top officers. We carpet-bombed German cities; we killed civilians. That's war. And this is war."
Det är inte för inte hon kallas för den "republikanska Michael Moore". Samma syn på fakta, objektivitet och sin egen betydelse. Fast helt andra åsikter.

Om inte Coulters person blivit tydligt beskriven i och med det så gör titlarna på hennes andra böcker ett utmärkt jobb. Eller vad sägs om "Slander: Liberal Lies About the American Right", "Treason: Liberal Treachery from the Cold War to the War on Terrorism" och inte minst "How to Talk to a Liberal (If You Must)".

Vi avslutar med ännu ett upplyst Coulter-citat:
"The "offense to Islam" ruse is merely an excuse for Muslims to revert to their default mode: rioting and setting things on fire." (källa)

Myths, Lies, and Downright Stupidity: Get Out the Shovel--Why Everything You Know is Wrong
Länk: amazon
Författare: John Stossel

Stossel verkar inte, till skillnad från de två ovanstående pajasarna, vara helt och komplett galen. Tvärtom påstås det att boken tar upp frågor som varför man köper märkeskläder och i en undersökning kommer han fram till att New Yorks kranvatten är renare än buteljerat Evian-vatten.

Men naturligtvis finns det en baksida, vilket väl antagligen är anledningen till att den här boken säljer väl till personer som också köpt de två ovanstående. I en recension från "Publishers Weekly" (som finns att läsa på amazonlänken ovan), påstås Stossel i boken kommentera med anledning av rapporteringen om växthuseffekten:
"we can build dykes and move back from the coasts"
Och med de orden avslutar vi härmed dagens "Surrealistisk-politiska boktips från Amazon.com".

Andra bloggar om: , , ,
Pingat till intressant.se

tisdag, september 19, 2006

En blå regering nu öppnar för en grön regering 2010

Det är dåliga tider när ett inlägg från Johan Forsell är tusen gånger så vettigt som nåt man läser på en grön blogg. Men så verkar också stora delar av partiet vara helt från vettet.

Forsell skriver:
"I vanliga länder brukar regeringsmakten skifta mellan valen. I Sverige har ett enda parti lyckats abonnera på makten under 65 av de senaste 74 åren utan att oftast ha haft en majoritet av väljarna bakom sig.

Vi har styrts så länge av socialdemokraterna att en och annan nog hade glömt bort att regeringsmakten är någonting som man inte kan prenumerera på utan måste vinna var fjärde år. Att då och då förlora är i det sammanhanget ingenting konstigt. Det är tvärtom en del av vår demokrati.

Tills i söndags var Sverige "den demokratiska enpartistaten" för att citera en tidigare chefredaktör på Dagens Nyheter. Låt oss nu hoppas att Sverige en gång för alla har slagit in på en ny väg. "
Naturligtvis tycker Forsell att den här nya vägen ska vara så många år som möjligt av borgerligt styre, men bortsett från det är ovanstående det mest förnuftiga någon skrivit på flera månader nu.

Idén om att maktskifte är lika med jordens undergång är patetisk. Till och med idén att fyra år av borgerligt styre ens skulle göra någon som helst negativ skillnad på lång sikt är naiv, i bästa fall.

Anders Wallner skrev på valdagen ett inlägg om vad som skulle gå fel om alliansen tog makten. Djurskyddsmyndigheten läggs ned, friåret försvinner, den gröna skatteväxlingen fortsätter inte. Istället kommer vi få vårdnadsbidrag, subventionering av hushållsnära tjänster och fortsatt kärnkraft.

Jaha? Så världen går under för att vi under några år inte har en djurskyddsmyndighet? Det är ju inte så att den har trollat med knäna och räddat världen hittills. Friåret har naturligtvis varit positivt, men nog kan man konstatera att himlen inte faller ner över fyra friårslösa statsbudgetar. Vad gäller den gröna skatteväxlingen så är det naturligtvis tråkigt att den stoppas, men även om den skulle växlas tillbaka (vilket verkligen inte är troligt) så blir effekterna i det långa loppet små.

De tre övriga frågorna är ännu tydligare. Från ett grönt perspektivt är det helt rimligt att ifrågasätta om konsumtion av tjänster ska beskattas alls. Mp står inte lika långt från (olika förslag liknande) vårdnadsbidrag som vänsterpartierna gör. Och vad gäller kärnkraften så är det väl tydligt för alla inblandade att den inte hållit på att avvecklas så här långt heller.

Naturligtvis kommer inte de närmaste fyra åren gå i det gröna tecken. Sverige 2010 kommer vara mindre grönt än det hade varit med ett miljöparti vid makten. Men det kommer inte vara såpass mycket mindre grönt att det gör skillnad. Tvärtom öppnar ett regeringsskifte också makten för vidare gröna förändringar i framtiden.

Socialdemokraterna blev Sveriges största parti även detta val. Detta trots att man överhuvudtaget inte drev någon politik alls, under hela valet. Till och med på sina egna valaffischer attackerade man motståndarna, istället för att lägga fram egna idéer. Som partiet som lett enpartistaten Sverige sedan parlamentarismens införande har man inte bara konsoliderat sin maktställning, man har dessutom cementerat grunden till makten, täckt den i oändliga lager makadam, toppat med betong och asfalt och sedan lagt sig som ett kilometertjockt täcke av politisk istid ovanpå.

Grön politik kräver demokrati. Demokati kräver pluralism. Pluralism kräver maktskifte då och då. Ekvationen är enkel.

Blå politik är inte grön och kommer aldrig vara det. Men samma sak gäller röd politik. Vi behöver inte jubla över maktskiftet. Men vi behöver inte heller gå på vänsterns Harmagedonpropaganda. Istället måste vi gå i stark grön opposition och ge borgarna en match på deras egen planhalva. Attackera borgarna när deras småföretagarpolitik inte håller måttet. Attackera dem när de tre små partierna misslyckas med att driva igenom en mer human flyktiongpolitik. Attackera dem när de väljer att centralisera makten till bryssel istället för att decentralisera den till medborgarna. Visa att grön politik är så mycket bättre för en solidarisk frihet än vad blå politik någonsin kan vara.

Men framför allt: uppmuntra alla steg för att minska det socialdemokratiska stålgreppet över det politiska sverige. Det klarar nog inte alliansen på fyra år, men man kan komma en bit på väg. Och öppna dörren för en grön revolution på riktigt. 2010.


Andra bloggar om: , , , , , , ,
Pingat till intressant.se

måndag, september 18, 2006

Gröna framgångar i Stockholms skolor

Det gick också bra för oss i skolvalet i Stockholms län. På riks blev vi tredje största parti, med liten marginal ner till vänstern. I Stockholm blev vi också tredje parti, men med större marginal ner och också närmare upp till tvåan (sossarna).

Bäst resultat fick vi (naturligtvis) på Waldorfsskolan i Bromma, Kristofferskolan. Där var jag själv och tog debatten inför valet och märkte vilket otroligt starkt stöd vi har där. Jag hoppas dock ändå att det i någon mån var min insats i den debatten som hjälpte oss fram till grymma 53,65% (näst bästa parti var moderaterna med 12,5).

I övrigt hade vi flera skolor över 40% (bland annat djurgymnasiet, kanske inte heller så oväntat). Och ännu fler skolor över 30%, bland annat Södra Latin.

Riktigt bra resultat som jag personligen bidragit till är, förutom Kristofferskolan ovan, exempelvis Norra Real där vi fick 14%, ett mycket bra resultat på en så borgerlig skola. Nära också att bli näst största parti där med bara två procentenheter upp till Folkpartiet, men att vi blev tredje största efter Moderaterna och Fp är ett mycket bra resultat.

Ett annan exempel är Tibble Gymnasium, där Modsen fick 45%. Där blev vi gröna näst störst med 22%. Mycket bra resultat.

Roligt personligen var också att Hässelby gymnasium även de gav silvermedaljen till Mp, också där med nya moderaterna som valets vinnare. 16,67% fick vi där.

Jag har gjort en sammanställning på de skolor där vi blev andra största eller största parti. Totalt 53 skolor! Kolla här. Siffrorna utgår ifrån detta dokument, som dock uppdateras så med tiden kommer sammanställningen inte längre vara komplett. Det kan alltså tillkomma skolor, men redan 53 stycken är mycket imponerande.

Andra bloggar om: , , , , , ,
Pingat till intressant.se

Zaida

29 av 208 valdistrikt räknade och Zaida har redan drygt 100 röster. Det ser bra ut!

Men Mikael Johansson ligger bara strax därefter, med 78 röster. En tajt strid mellan två riktigt bra kandidater, precis så det ska vara!

Följ räkningen av personröster här.

söndag, september 17, 2006

Det enda blogginlägg den här valrörelsen hade behövt...

Nu ska jag på valvaka. Innan dess tänkte jag bara tipsa om ett inlägg på en annan blogg. Det enda blogginlägg den här valrörelsen hade behövt.

Läs David "Herr Herring" Silléns inlägg här. Den tar upp något som många kommer behöva tänka på imorrn bitti och begrundar valresultatet.

lördag, september 16, 2006

Da'n före valda'n.

När jag skulle förtidsrösta idag i Vällingby var det sjukt lång kö, så jag gav upp. Istället gick jag ner till torget där MP:s mobila valstuga slagit upp portarna (så att säga, eller så tu spik som man säger i england). Vår närvaro på torget var populär, inte minst beroende på att jag och Tomas Beer gjorde vår egen version av Werner und Werner, fast då Tomas und Tomas. Fast när jag avslutade med att det på söndag inte går lika bra med selleri tror jag att väldigt få hängde med i svängarna. Synd, för det var ett jävligt roligt skämt.

Hur som helst. Efter att jag lekt utfrågade av Tomas Beer en stund så dök huvudtalarna Friddo och Mehmet upp. De tog hem showen. Det är alltid lika förvånande hur många som vet vem Gustav är. Galet många, kan sägas.

Något som också är galet är hur många som förtidsröstat. Jag poddar SVT:s rapport så jag är lite efter, men jag tror det var redan i torsdags som det rapporterades att 900 000 redan förtidsröstat. Skulle inte förvåna mig om den siffran inte dubblats sedan dess. Åtminstone kan man anta att det är över en miljon som förtidsröstat. Vad det innebär är väl rimligtvis att resultatet som det presenteras på valnatten inte nödvändigtvis kommer vara slutgiltigt på något sätt. Tvärtom kan riktigt stora förändringar ske. Också vallokalsundersökningarna riskerar att bli snedvridna, även om det naturligtvis inte går att säga hur mycket.

Nå. Eftersom jag misslyckades med att rösta idag får jag göra det imorrn, och stödjer därför det statistiska underlaget för vallokalsundersökningarna (eller nåt). Yay för mig.

Jag har apropå det bestämt mig för att kryssa Zaida till riksdagen. Mycket lätt beslut för övrigt. Jag kände i och för sig att det fanns 20-25 pers som jag skulle kunna tänka mig att kryssa, och att cirka 10 av dem skulle vara jäkligt bra riksdagskandidater. Men Zaida är en av få som jag känner personligen och jag har därmed ett otroligt mycket större förtroende för Zaida. Dessutom har Zaida den starkaste och tydligaste politiska plattformen av alla på listan.

Så om du ska rösta grönt i Stockholm (eller ännu hellre Örebro) men inte vet vem du ska kryssa. Vote Z!

Zaidas hemsida.


*********

På ett helt annat ämne: I min valkrets vad gäller valen till kommun och landsting (Yttre västerort) bor det över 100 000 röstberättigade. Det är lika många som bor i hela Jönköping. Skillnaden är bara att Jönköping är indelat i fem (5!) valkretsar, vilket i praktiken innebär en artificiell "spärr" till kommunfullmäktige. Det var anledningen till att Mp åkte ur kommunfullmäktige 2002 trots fler röster än 1998. De dåliga nyheterna är alltså att en god demokratisk ordning med optmimal representativitet aldrig kan tas för given och vi som förespråkar en demokratisk fördjupning alltid måste vara på tårna. De goda nyheterna är att Mp nu är på väg tillbaka in på den Jönköpingska politiska scenen.


Andra bloggar om: , , , , ,

måndag, september 11, 2006

Pepp

Man ska inte lita på opionsundersökningar. En enskild opinionsundersökning stämmer nästan aldrig. Flera opinionsundersökningar i rad (som visar på en tendens) stämmer å andra sidan nästan alltid.

Nu är en tendensen tydlig. Sedan första september har tretton undersökningar presenterats av Ruab, Temo, Sifo, Skop och Demoskop. Bara i en enda av dessa (demoskop, 4.1%) ligger vi under förra valets valresultat. I tio av dessa gör vi vårt bästa val någonstin (varav två tangerat bästa, 5.5%).

Och det finns tid för mer. Tendensen för miljöpartiet ser ut lite som när folkpartiet tjurrusade uppåt sista månaden förra valet. Även om vi rör oss uppåt lite långsammare så pekar det ändå uppåt och många röster finns att tjäna sista veckan. Nu kör vi!

Läs mer om alla opinionsundersökningar här.

söndag, september 10, 2006

Fördömda pistage!

"Gruppen var överens om att pistage inte kan fördömas."
Världen kan andas ut efter TT:s mediespråkgrupp har sammanträtt den 9:e mars 2000. Läs mer här, under "bungyjump".

Andra bloggar om: , ,

torsdag, september 07, 2006

Tomas, nu med extra allt!

Äntligen en ny bloggpost, till allas stora glädje. Den senaste tiden har varit fartfylld och bloggen har fått stå tillbaka, det har ändå varit alldeles för mycket politik för att lusten att skriva om det ska finnas där också.

Jag tänkte dock skryta lite om att jag i tisdags var med i SVT två gånger. På morgonen sändes en debatt i Bredäng som egentligen gick av stapels i måndags. På eftermiddagen satt jag sedan i en debatt på S:t Görans gymnasium som också hade TV-kameror på plats. Senare visade sig att det var direktsänt, vilket inte jag fattat.

Debatterna gick för egen del ganska olika. I Bredäng var mitt inledningsanförande ganska värdelöst, jag missbedömde längden helt och blev avbruten innan någon vettig politisk poäng hunnit göras. Sedan blev det dock bättre och jag fick till några riktigt bra inlägg.

På S:t Görans var det lite tvärtom. Mitt inledningsanförande kan mycket väl ha varit debattens bästa inlägg, i varje fall om man mäter till publikuppskattning. Varje parti hade tio (!) minuter att inleda med. Alla partier använde också sina tio minuter mer eller mindre, vilket gjorde att det blev mycket långdraget och på det hela taget ganska olidligt. När jag som femte ungdomsförbund då går upp och drar en kort retorisk grej om att det inte står mellan rött och blått utan mellan grönt och grått så talar jag kanske högst en och en halv minut. Kontrasten blir ganska stor gentemot de andra och effekten därefter. Mycket lyckat.

Övriga debatten var dock en besvikelse för egen del. Det var en mycket förvirrad debatt där man aldrig visste om man skulle få ordet i en fråga eller inte. Eller när för den delen. Ibland när man begärde ordet fick man det inte, och ibland när man inte begärt ordet så gav moderatorn en micken. Flera gånger började också någon i publiken ställa en fråga samtidigt som moderatorn gav en panelmedlem ordet. Förvirrat var bara förnamnet. Själv var jag dock inte på topp och även om det till viss del kan skyllas på det förvirrade formatet så får jag nog på det stora hela ta ansvar för eventuell inkoherens själv.

Efter dessa debatter har jag för övrigt fått veta att några vänsternissar, eller kanske sossar, klagat över att jag inte är tillräckligt snäll mot dem. Well, no shit sherlock. Jag vet inte vad de tror, men om någon tror att miljöpartiet långsiktigt vinner på att krama socialister så tror de fel. Vi har inte samma grundideologi, vi är gröna de är gråa. Det är socialisterna som tillsammans med de borgerliga partierna skapat allt det vi gröna motsätter oss. Ska vi nu sitta och låtsas som om vi är bästa kompisar? Dumheter...

I övrigt kan meddelas att jag idag 17.20 ungefär ska deltaga i studio etts bloggpanel igen. Jag ska in till radiohuset denna gång. Kulturen inom ungdomsförbunden, Leijonutfrågningen ikväll och MP:s förslag om studiero i skolan ska diskuteras. Lyssna gärna!