torsdag, november 30, 2006

Mamma Scoopar

Det är jag som läser journalistik, men det är mamma som scoopar.

Läs första inlägget här.
Se hur tidningen skriver om det här.

onsdag, november 29, 2006

Fashion alert!

Kan nån förklara för mig varför det är i Chicago Bulls är förbjudet att spela med pannband? För att det är fult?

lördag, november 25, 2006

Politiskt mode

I DN:s sektion "Mer ur DN" kunde man för en vecka läsa om vinterns mode.
"Grått är den stora färgen och den finns i ett otal nyanser: från dimgrått till elefantgrått, och i varianter som kan dra åt såväl det varma som det kalla hållet."
Det är uppenbarligen mycket influerat av valet, där buffelgrått ersattes av alliansgrått.

Men artikeln nämner också behovet av accentfärger:
"Men grått kan behöva en accent, ett utropstecken, så varför inte lägga till lite upproriskt rött (allt från signalrött till vinrött)eller dramatiskt lila (allt från syrenlila till kyrkviolett)?"
Vilket skulle förklara varför vi har Ali Esbati (vinrött) och Ella Bohlin (kyrkviolett). De är poltikens accentfärger!

Vi övriga avvaktar Mode 2010: Helgrönt. Accentfärger undanbedes.

Andra bloggar om: , , , , ,
Pingat till intressant.se

onsdag, november 22, 2006

Fler guldklimpar från alliansen

Idag (eller ja, tekniskt sätt igår) skrev jag om att alliansen vill förbjuda elevmajoriteter på landets skolor.

Senare såg jag att Johan Forsell också skrivit om saken, och blivit ofrivilligt rolig. Johan skriver att elevmajoriteter inte "känns helt bra". Däremot är liberalen Forsell tveksam inför förbudsprospektet. Han skriver:
"Man kan däremot diskutera om det verkligen var nödvändigt med ett förbud"
Jag tycker det är kul. För ett halvår sen hade vi en regering vars attityd till medborgerliga friheter var "kan vi inte förbjuda det?". Nu har vi en regering vars attityd är "måste vi verkligen förbjuda det?" Det är den nya inriktningen på svensk politik, från villig förbudsmentalitet till en ovillig förbudsmentalitet. Dags att damma av begreppet "ett fall framåt".

Men Forsells bloggning dristar sig också till att lägga fram en alternativ politisk inriktning. Forsell skriver:
"Verkligt inflytande i skolan måste börja hos varje enskild elev. Det handlar om att slå vakt om rätten att få välja skola men också om att låta eleven få välja fler ämnen själv.

På sikt måste skolplikten ersättas med en utbildningsplikt där vi låter antalet år i skolan variera beroende på elevens förutsättningar och intressen.

Det vore riktigt elevinflytande det."
Politiken i den här passagen är lysande. Självklart ska vi ha en fri gymnasieskola där man kan gå och läsa de kurser man behöver och göra det så länge (eller så lite) man behöver. Om man vill läsa 300 eller 3000 poäng på gymnasiet borde vara upp till en själv. Om man vill läsa alla språkkurser man hittar eller lägga all sin tid på naturvetenskap får var och bestämma på egen hand. Betygen (och här slutar nog Forsell att hålla med mig) blir överflödiga eftersom intagning till högskolor bygger på prov som kollar de kunskaper som är relevanta för utbildningen, varken mer eller mindre.

Problemet för Forsell är att sedan han bidragit med denna underbara politiska insikt, så slutar inlägget. Som om han glömt att det är alliansen som vann valet. Att det är hans parti som leder regeringen. Att det är han som är stabschef för statsministern.

Att Forsell lämnar sina åsikter därhän, som om de vore personliga tyckanden utan möjlighet till återkoppling i faktiskt politik, är intressant. Det visar att MUF, samt kanske de övriga borgerliga ungdomsförbunden, kan slå in på SSU:s väg av intern chimäropposition, snarare än faktiskt påverkan. Vi minns alla med sorg hur SSU även när man faktiskt försökte misslyckades kapitalt med att driva socialdemokraterna till några som helst förändringar. Ens när man hade stödpartierna med sig, som i flyktingamnestifrågan.

De borgerliga ungdomsförbunden har nu under flera år varit aggressiva och alerta ideologiska vakthundar åt sina respektive partier likväl som åt alliansen. Nu får vi se vad detta innebär i praktiken.

I tider av opposition är det lätt att vara ideologisk vakthund. Skälla är allt man kan eftersom den regering man skäller på är utom räckhåll, en hund biter bara den tjuv som är inom koppellängds avstånd.

Vi vet att CUF, MUF, KDU och LUF kommer fortsätta gläfsa på sin nya fina regering. Men kommer de våga bita ifrån?


Andra bloggar om: , , , , , , , ,
Pingat till intressant.se

Corren om buggning

En ledare i måndagens Corre diskuterar det nya buggningsförslaget. Ledaren vågar inte riktigt gå så långt som att kritisera förslaget, utan kallar de förändringar som tillkommet "tillfredsställande". Samtidigt som man menar att "grundproblemet inte är löst" och att det behövs ett starkare fokus på integritetsfrågor.

Mest intressant var det att se hur ledaren bortförklarar att centerpartiet och kristdemokraterna svängt i frågan. Det är underligt hur borgerliga politiker och ledarskribenter inte ifrågasätter varför de tre minsta partierna i alliansen nu måste svänga i fråga efter fråga. Är det en slump?

Eller är det månne så att det krävs stora politiska eftergifter för att hålla alliansen samlad? Det blir några spännande år fram till 2010, det är ett som är säkert.

Andra bloggar om: , , , ,

tisdag, november 21, 2006

Norsk medeltida helpdesk

Liberaler för Centralisering och Förbud

INRIKES. Idag meddelar föreningen "Liberaler för Centralisering och Förbud" att man från årsskiftet inte kommer tillåta skolor ha lokala styrelser med elevmajoritet.

Ordförande i FCF tillika skolminister Major Jan Björklund uttalar sig idag i Svenska Dagbladet om att eleverna egentligen ändå "inte vill" vara med och styra en skola och att det är "principiellt fel" med elevmajoriteter.

Tidigare har Major Björklund och hans FCF, som gick till val på den så kallade arbetslinjen under parollen "Arbete ger frihet", fokuserat på problemen med elever som underpresterar eller som stör ordningen i skolan. Det nya i det här förslaget är att man också ser stora problem i de elever som presterar väl och tar ansvar även för andras utbildning. Uttalandet stärker uppfattningen att skolministerns egentliga problem med den svenska skolan är eleverna i sig. Eleverna ska, i den mån de alls behöver finnas, sitta tysta i sina bänkar och vara förbannat glada för möjligheten att så göra.

"Folkrörelsen för Kärnkraft, Kärnvapen och Kärnämnen" eller "Folkrörelsen KKK", FCF:s regionavdelning i Västerbotten, förväntas hålla presskonferens under dagen. Regionavdelningen har länge setts som förnyare inom FCF och en förväntan fanns på avdelningens ordförande Maud Olofsson att avvisa Major Björklunds förslag. Istället har KKK valt att ställa sig bakom förslaget.

Före detta skolminister Ibrahim Baylan har också uttalat sig till Svenska Dagbladet. Vad SvD erfar har ingen hittills brytt sig det minsta om det.


Läs mer:
Uttalande från Miljöpartiet
Centerpartiets ungdomsförbunds uttalande



Andra bloggar om: , , , , , , ,
Pingat till intressant.se

måndag, november 20, 2006

Centerpartiet ett grönt parti trots allt?

Lite förvånad blir man ju. Lite osäker också. Menar hon vad jag tror hon menar?

Jag vet fortfarande inte säkert, men visst verkar detta utspel dofta misstänkt likt den gröna medborgarlönstanken. Bort med arbetslöshetsförsäkringen från a-kassorna. Fram för en garanterad grundnivå betalad via skatten och låt övriga aktörer (fack, försäkringsbolag eller madrassen) får stå för resten.

Nog för att det nog mest är munväder. Nog för att förslaget förstås kommer vara nersulat med alliansens "arbetslinje" om det väl kommer på bordet. Men visst känns det fräscht med en näringsminister som vågar orda något om en på riktigt progressiv socialförsäkring.

Andra bloggar om: , , , , , ,
Pingat till intressant.se

fredag, november 17, 2006

Mer favvokomik, Henrik Elmér

En annan favvokomiker är Henrik Elmér, och bara för att det här är min blogg och jag kan göra va fan jag vill så lägger jag upp två youtubeklipp med honom.

Först ett gammalt klipp från 1999



Sedan ett nyare klipp, med riktigt underlig humor. Men jätteroligt.


Andra bloggar om: , , ,

Skattmasarna festar loss

Favvokomikern Kristoffer Appelquist berättar om hur han blev avslängd på sen från en fest för skattemyndigheten i norra skåne:
"Festen hölls på statshotellet i Kristianstad. Medarbetare från skattekontoren i Hässleholm, Kristianstad, Simrishamn och Ystad var på plats. De hade tävlat i vem som kunde bli fullast på kortast tid. Alla vann."
Läs mer.

Andra bloggar om: , , ,

SVT och ekonomi

Johan Norberg har en i delar relevant kritik av SVT:s planeten.

Vad jag däremot reagerar på är att han i sista stycket skriver:
"If SVT doesn’t show a series about the benefits of economic growth and technology after this, it is a clear violation of their claims of being objective and impartial."
Johan johan... SVT startade en sådan serie redan 1990. Faktum är att det är en förbannat långdragen serie, som pågår än. Flera gånger om dagen till och med.

A-ekonomi, kallas det.

Andra bloggar om: , , , , ,

torsdag, november 16, 2006

Att koka en mediesoppa på en spik

Kritiserade i början av den här bloggposten missvisande öppningar på nyhetsartiklar.

Det fenomenet, att utmåla en nyhet för något den vid närmare eftertanke kanske egentligen inte är, är vanligt. Ett bra exempel är den här nyheten i DN.

Nyheten utmålas som att Göran och Anitra fått lägenheten genom att fö företräde i kön (som tex anli uppfattat det som). Men så är det ju faktiskt inte. I tredje stycket i brödtexten står svart på vitt:
"Wallenstam har inget kösystem utan hälften av lägenheterna lämnas till bostadsförmedlingen i Stockholm. Den andra hälften bestämmer bolagets styrelse själv över.

- Femtio procent hyr ut vi ut till vem vi vill och här fick vi en förfrågan från Anitra Steen och då hjälper vi henne, säger Ek."
Vad är poängen, att det är fel att skaffa sig en lägenhet utan att stå i bostadskö? Jag kan tycka att det är fel att hyresägarna inte behöver lämna en större andel till bostadskön, men det är ju faktiskt inte Göran och Anitras fel.

Det intressanta är hur artikelförfattare och redigeraren (som antagligen satt rubrik och ingress) har tolkat den här artikeln olika. Författaren har försökt spela något sorts nepotismkort. Även det naturligtvis en dålig vinkel, det är knappast oväntat att man hyr ut till gamla polare om man nu får hyra ut till vem man vill. Speciellt inte om polarna är täta som få.

Människan som satt rubrik och ingress verkar också ha tyckt att den här vinkeln varit ganska menlös, eller inte läst hela artikeln. Hen har istället då fokuserat på att Persson "slapp" bostadskön. Vilket förstås är sant, men knappast särskilt relevant. Först i sista meningen kommer nepotismkortet in, lite på nåder.

Man hoppas ju att den här artikeln tas upp som ett dåligt exempel på något redaktionsmöte, men jag tvivlar attt så kommer ske.

Andra bloggar om: , , , , ,
Pingat till intressant.se

onsdag, november 15, 2006

"Ropen skalla a-kassa åt alla!"

Arga Johannes skriver om slagorden från dagens a-kassedemonstration:
"Ropen skalla a-kassa åt alla!"
Vad är det för generalpuckon som kom på idén till det slagordet?

Sakpolitisk och filsofisk idioti är förstås vad det är, men kanske framför allt strategiskt dumt. Vad är poängen med att utmåla sig som om man vill att hela befolkningen ska gå på a-kassa?

Att alla ska ha rätt till a-kassa är en idé som jag i och för sig tycker är bra, om det nu är det man menar... men herreminje, kunde man inte lagt två strån i kors för att komma på bättre slagord?

Den politiska fördumningen i bittervänstern fortsätter...

Andra bloggar om: , , , , ,

Donald Rumsfeld gets cute at the podium

Från "The late late show with Craig Ferguson". Craig Ferguson som ni också kanske känner igen från "The Drew Carey Show", där han spelade Drews chef Mr Wick.



Andra bloggar om: , ,

Alkisfilosofi

Från Tjuvlyssnat:

Alkis: Tjena grabben!
Kille: Hej!
Alkis: Hur gammal är du? 16? 17?
Kille: Eh, 12..
Alkis: Aha, vad gör du annars då?
Kille: Jag går i skolan.
Alkis: Aha, hur gammal är du? 16? 17?
Kille: 12!!
Alkis: Ahh...har ni lärt er "nivåer" i skolan?
Kille: Nivåer?!
Alkis (lite irriterad): Ja! Alltså du har en strumpa som är torr och du har en annan som är blöt... vilken skulle du ta?
Kille: Den torra!
Alkis: Ja, förstår du? Nivåer!!

Andra bloggar om: ,

tisdag, november 14, 2006

Och nu, reklam!

I EU har man fattat ett beslut igen, som påverkar Sverige. I medierna framställs det som ett dåligt beslut, som missgynnar Sverige. Så framställer exempelvis SvD och DN det, även om man längre ner i artiklarna (de delar som färre människor läser) finns fakta i målet som talar rakt emot påståendena i rubrik och ingress.

Faktum är dock att det är ett bra beslut, eller i varje fall mycket bättre än det beslut som tidningarna menar att Sverige hade velat ha.

Det som man nu tagit fram är minimikrav, det vill säga en grundnivå som alla måste leva upp till. Sedan får alla medlemsländer ha precis vilka regler de vill ovanpå detta. EU kommer alltså inte alls tvinga Sverige att slopa förbudet mot alkoholreklam.

Förutsatt att man nu tycker att EU alls bör befatta sig med frågor om TV-reklam, vilket förstås är tveksamt, så är det mycket bra att man arbetar med minimikrav. Det skapar en situation där ett regelverk visserligen formas att likna varandra i hela unionen, men att de länder som vill får göra precis vad man vill därutöver. Det finns alltför många exempel där EU gjort precis tvärtom, exempelvis på miljöområdet där man stundtals uttryckligen förbjudit medlemsländer att gå vidare med ett mer aggressivt miljöarbete.

Så Sveriges EU-debacle rullar på med en nya betongregering som är precis lika kär som sossarna i centralisering, nu när de själva har makten. EU ska vara "smalt och vasst" och "fokusera på sina grundfrågor". Men nu när vi ändå har uppe TV-reklam kanske vi skulle passa på att tvinga några andra länder att göra som vi?

Andra bloggar om: , , , ,
Pingat till intressant.se

söndag, november 12, 2006

BP klart för allsvenskan

Yes! Nästa år blir det allsvenskt i Grimsta. BP:s större matcher, derbyn och dylika kan naturligtvis inte hållas på lilla Grimsta IP, men förhoppningsvis kommer denna natursköna plats vara värd åt mindre spektakulära matcher, typ mot Gefle eller nåt.

I övrigt är det naturligtvis så att man med största säkerhet åker ner igen. Samtidigt är det ju en stor möjlighet. BP är europas största fotbollsklubb med en imponerande bredd bland ungdomsfotbollen. Nästan alla lovande spelara lämnar dock klubben i tidig ålder, att stanna kvar i ett mittenlag i superettan är inte så kul för en stort talang. Om BP lyckas bli ett topplag i superettan även nästnästa år, det vill säga om man undviker att göra en assyriska och dyka neråt i systemet, så ger det ett gott incitament för kidsen att stanna kvar i klubben. Med rätt satsningar och en stor portion tur gör det att det finns en möjlighet för ett stabilt allsvenskt lag, med hemmaplan Grimsta.

Om man får hoppas, i alla fall.

torsdag, november 09, 2006

tunnelbanekändis

I förra veckan åkte jag tunnelbana hem sent en kväll. Jag stöter på en kompis på centralen som jag snackar me på resan. Vid brommaplan går tjejen o killen som sitter bredvid mig av. Tjejen snubblar lite på min fot, och säger: "oj, förlåt tomas".

Jag såg aldrig vem det var, men vi hade suttit bredvid varandra i iaf en kvart... Hon såg uppenbarligen mig, varför sa hon inget? Kanske var det nån som inte gillar mig, men varför ber hon ursäkt med namn då?

Jag önskar att hon vänt sig om när hon bad om ursäkt, så jag vetat vem det var. Nu förblir det ett mysterium.

lördag, november 04, 2006

Panama blir kompromisskandidat

Tidigare artiklar på samma ämne: 20/10 och 31/10.

Redan i onsdags la Guatemala och Venzuela gemensamt fram Panama som kompromisskandidat för platsen i FN;s säkerhetsråd , och igår (fredag) kom den 33-hövdade gruppen för latinamerikanska och karibiska stater (GRULAC) unisont överens om om att stödja Panamas kandidatur.

Panama framstår på många sätt som en bra kompromiss mellan Guatamala och Venezuela. Bortsett från den rent geografiska positionen mellan de två länderna ligger de politiskt bra till. Panamas president Martín Torrijo är i och för sig son till Omar Torrijos Herrera, general i militärjuntan 1968-81 som efterrädes av dem ökända Manuel Noriega. Men Panama är ändå en relativt stabil demokrati, med en center-vänsterregering som dock främst är populister. Ett exempel är när nuvarande president Torrijos som vice inrikes- och justitieminister i 94-99 års regering la fram en lag som privatiserade alla landets vattenresurser. En lag som man vände när man märkte att det inte var populärt. Panama har också relativt goda kontakter med USA. USA var exempelvis det första landet att erkänna Panama när de förklarade sig självständiga från Colombia. Å andra sidan invaderade USA landet 1989, men då för att avsätta tidigare nämnda Noriega. Överlämnandet av Panamakanalen i enlighet med Torrijos-Carteravtalet fullföljdes 1999 och de två länderna har goda diplomatiska relationer.

Samtidigt kan jag tycka att det är väldigt synd att det alls behövdes en kompromisskanddat. Anledningen till att situationen uppkom var ju inte främst att Guatemala är illa ansett (annat än kanske då av Belize och deras buddies), utan att Venezuela gjorde det till en kamp mellan USA och Venezuela. Nu fick Guatemala inte möjlighet att få sin första period som säkerhetsrådsmedlemmar, utan det gick istället till Panama som redan haft det uppdraget fyra gångar (varav totalt sex år under perioden 1972-1982).

Nåja. På tisdag ska Panama väljas och det blir nog mest en formalitet. Nästa år ska sedan Costa Rica och Dominikanska Republiken ställa upp för att ta över Perus plats i säkerhetsrådet. Vi får se om det blir samma rabalder då.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,
Pingat till intressant.se

fredag, november 03, 2006

Urvalet

På initativ av Joakim har han och jag nu dragit igång en nyhetsblogg med ett urval av nyheter som är viktiga för oss som gröna. Kolla gärna in!

torsdag, november 02, 2006

Mexiko utlämnar Guatemalas expresident

Guatemaltekiska Prensa Libre rapporterar att Mexikos regering har meddelat att man funnit Guatemalas expresident Alfonso Portillo och att man planerar att utlämna honom tillbaka till Guatemala, där han kommer att åtalas för att ha förskingrat åtminstone 120 miljoner Quetzales (drygt 110 miljoner kronor).

Portillo blev vald till president 1999 som kandidat för exdiktatorn Efraín Ríos Montts parti. Han tillträdde 2000 och flydde landet 2004. Hans regering är beskylld för att ha förskingrat över en miljard dollar.

Portillos advokat har fått ett par veckorpå sig att komma med anledningar till varför Mexiko inte ska utlämna Portillo.

Andra bloggar om: , , , , ,

onsdag, november 01, 2006

Vanliga s-medlemmar ska kunna påverka valet av ny partiledare

Bara rubriken på Ekots nyhet är svindlande. Va? Ska vanliga medlemmar i det socialdemokratiska partiet få vara med och bestämma vem som ska leda dem? Kan det verkligen vara sant?

Nej, det är inte sant. Nyheten kommer sig av att valberedningens ordförande Lena Hjelm-Wallén har uttalat sig och sagt att hon vill "inbjuda partimedlemmar och lokala organisationer att lämna in förslag på lämpliga partiledarkandidater."

Bara det att alla medlemmar, eller åtminstone lokalavdelningarna, inte redan har nomineringsrätt är förstås lite udda för mig som miljöpartist, men visst. Det är ju bra att de får de nu i all fall.

Det underliga är på det sätt som Hjelm-Wallén förklarar vilka fördelar som kommer av ett sådant förfarande. Hon säger till ekot:
"Man får ju en uppfattning av vilken typ av partiledare som de lokala socialdemokratiska föreningarna och partimedlemmarna vill se."
Man undrar ju lite hur valberedningarna har gjort tidigare? Att man inte självmant sökt sig längst ner i medlemslagren för att se vilka de vill ha kan man ju förstå, det är ju trots allt en elitistisk socialdemokrati vi pratar om. Men att man nu "öppnar" för att medlemmarna och lokalavdelningarna nu själva ska kunna berätta för valberedningen vad de tycker måste ju rimligen innebär att det inte varit "öppet" för det tidigare.

Vad har då tidigare valberedningar gjort, när "vanliga medlemmar" ringt, mejlat eller personligen försökt kommunicera sin åsikt? Lagt på, stängt av datorn och sprungit därifrån? Eller bara högaktningsfullt skitit i deras åsikter?

Kanske är det som med påveval, att man stänger in sig i ett litet rum och får inte komma ut innan man enats om ett totalt slumpvalt namn. Med tanke på vem de valde sist vore jag inte ett dugg förvånad.

Andra bloggar om: , , , ,
Pingat till intressant.se

Reflecto, ergo sum elefant

Timesonline.co.uk rapporterar att elefanter på Bronx Zoo i New York har identfierat sin spegelbild som sig själva, snarare än en annan elefant. Artiklen säger att andra djur som är självmedvetna "inkluderar" människor, apor och delfiner. Finns det flera?

Något man undrar då är om även dessa elefanter ser sig själv som rosa i spegeln, när de druckit? Det förtäljer inte historien.

Andra bloggar om: , , ,