lördag, april 28, 2007

En moderat av den gamla stammen

I dagens DN läser jag om Michael Zand, moderat kommunpolitiker i Halmstad. Jag hittar inte artikeln på nätet, men Svenskan har också haft den inne.

Michael Zand ska under Halmstads kommunfullmäktige i torsdags ha uttryckt sympati för Sverigedemokraternas flykting- och invandringspolitik. Enlig DN och SvD, som båda fått nyhete från TT, sade han så här:
"Sverige har tagit emot alltför många invandrare på för kort tid, och endast en bråkdel har varit flyktingar."

TT-nyheten konstaterar också att kommunstyrelsens moderata ordförande tycker att Zand "fokuserar på fel frågor".

Det är ju inte utan att man undrar vem denne Michael Zand är. Jag kände när jag läste nyheten igen namnet. Han har nämligen varit i tidningen förr.







Jag skrev om det tidigare, och hänföll då, som jag ofta gör, till en lätt ironisk touch:
"Läs gärna den här artikeln. Det är sååå synd om Michael Zand. När han kom tillbaka från polisen hade Pepes Bodega stängt. Puttenutt. Och så förlorade han sin champagne för 25 000 också. Det är så man blir tårögd."

Andra bloggar om: , , , , ,

söndag, april 15, 2007

Mediernas konspiration, hyllar konspirationsteoretikern

Jonas Morian har skrivit ännu ett välformulerat inlägg om medier och mediekritik. Denna gång handlar det om Maria-Pia Boëthius som låtit sig intervjuas för DN med anledning av sin nya bok "Mediatan".

Titeln säger mycket om innehållet. Medierna liknas med det bibliska sjöodjuret Leviatan, som hotar världen. Morian har valt ut några belysande citat:
Boëthius beskriver medierna som ”världens minst bevakade supermakt” som ”ödelägger allt i sin väg”, ”livnär sig på ondska, uppviglar och skapar hat”.
I boken framgår också att de "medielöpare" (efter "medlöpare") som jobbar inom journalistiken alla bär på en "grotesk", som går på automatiskt när det ska produceras nyheter, och sorterar in världen i den förutbestämda mallen.

Maria-Pia Boëthius bär dock inte på någon "grotesk". Hon har, med hennes egna ord "avprogrammerat" sig själv. En sanningssägare, som ser ljuset medan alla andra famlar i mörkret. Så originellt.

Jag gillar Boëthius på många plan. Jag tyckte att "Mediernas svarta bok" hade många poänger, och var givande att läsa. Men nu går hon på tok för långt. Den här konspirationsteoretiska inställningen är inget som fastnar hos mig. Visst finns det problem. Stora problem. Men att påstå att de har rent bibliska proportioner blir bara löjligt.

Vidare kan man ju ifrågasätta om en konspirerande Mediata, med alla dessa grotesker, verkligen hade släppt igenom detta. DN:s artikel är fjärde gången jag får bekanta mig med Beöthius drapa. Jag har hört det i Sveriges Radio, i båda medieprogrammen i P1, "Medierna" (17 mars) och "Publicerat" (24 mars). Hon har, naturligtvis, fått stort utrymme i den lilla tidningen Dagens ETC (19 mars). Johan Ehrenberg "intervjuar" Boëthius genom att konversera. Vilket är det enklaste sättet att dölja att man inte ställer en enda kritisk fråga under hela tiden.

Andra medier som uppmärksammat Mediatan i positiva eller okritiska artiklar är Aftonbladet, Flamman, Hallands Nyheter, Helsingborgs Dagblad, Journalisten, LO-tidningen, Nya Wermlands-Tidningen, Stockholms Fria Tidning, Södermanlands Nyheter och Filipstads Kommun.

Medier med kritiska och (ibland) negativa inslag är: Dalarnas Tidningar, Folkbladet, Nerikes Allehanda, Piteå-Tidningen och Sundsvalls Tidning,

Boëthius gör det väl lätt för sig när hon går loss med konspirationsteorin. Som alla konspirationer är det till 90% fel. Tyvärr gör dessa totalt galna utfall mot väderkvarnarna att de resterande tio procenten skyms. Det har vi alla anledning att sörja. Tack för den björntjänsten, Maria-Pia Boëthius.

Andra bloggar om: , , , , ,
Pingat till intressant.se

onsdag, april 11, 2007

Lite om Tadzjikistan

Huvudstaden i Tadzjikistan heter Dusjanbe. Det betyder "måndag".
Det beror enligt wikipedia på att det på måndagar var en marknad i Dusjanbe.

Jag tycker fortfarande att det är konstigt.

söndag, april 08, 2007

Alanis Morissette gör Black Eyed Peas-parodi

Via literoligare.se hittar jag en rolig video med Alanis Morissette. Hon gör där en parodi på låten "My Humps" vars originalversion gjordes av Black Eyed Peas.

Det är riktigt kul faktiskt. Kolla först in BEP-versionen, så uppskattar man de finare detaljerna i Alanis-versionen sedan.

Black Eyed Peas - My Humps



Alanis Morisette - My Humps



På literoligare.se finns också en kul video med en World of Warcraft-version av en gammal Mupparna-favorit. På samma sajt kan man också läsa lite om intrigerna i standupvärlden, även om det senare är mer seriöst.

Att vara konservativ är att göra helt om

"Konservativa försvarade merkantilismen eftersom den garanterade det samhälle som fanns då. Sedan började de försvara frihandeln eftersom den visade sig vara en garant för det samhälle som kom sedan. De har med andra ord inte en susning om vad de slåss för, vart de är på väg eller om de vill dit."
Läs Johan Ingerös nedgörande av konservatismen.

KD och vision 2010

Fastighetskatten blir nu ett minne blott. Antagligen, om inte den tillsatta arbetsgruppen starkt avråder. Många jublar över beskedet. Jag jublar kanske inte, men ser en förhoppning vid horisonten.

Inte för att jag egentligen har något emot skatt på fastigheter, tvärtom. Däremot tycker jag det är positivt när vallöften infrias. Det innebär ju i praktiken att de inte kan utlovas igen.

Kristdemokraterna har inte så många konkreta valvinnande löften att ge. Man pratar mycket om värderingar, civilkurage, en värdig vård. Fint och vackert, men knappast valvinnande. Fastighetsskatten var en av få konkreta vallöften (kd) kunde driva på för, som också lockade stora grupper till alliansen, kanske till och med till kristdemokratenra själva.

När så man hamnar i regeringen och får möjlighet att genomföra sina krav. Då måste man börja förnya sig själva. Det var där socialdemokraterna missade. De ville vila på sina lagrar, istället för att visa på vad man vill göra i framtiden.

För alliansen kommer det här knappast bli något problem. Moderater, centerpartister och folkpartister kommer ha stora delar av sin program ogenomförda 2010. För kristdemokraterna är läget mer oklart, vilka konkreta frågor att driva från 2006 års politiska program kommer finnas kvar 2010?

Det här kan mycket väl innebära att kristdemokraterna har en svårare uppförsbacke inför valet 2010 än de övriga partierna, oavsett opinionsundersökningar. Går man in i ett val utan nya fräscha idéer som visar på kristdemokraternas särart kommer väljarna lämna båten, för soffan eller för övriga allianspartier.

Det här kan bli ett reellt problem för partiet, som också har problem med interna strider (enligt SvD idag). Tappar man både extrema kristna väljare till soffan och allmänborgerliga väljare till övriga alliansen hamnar man farlig nära eller rentav under riksdagsspärren.

Det blir en intresant resa mot 2010!

Andra bloggar om: , , , ,
Pingat till intressant.se