Jag är inte LAS största supporter, jag är inte den som står på barrikaderna och skriker "rädda arbetsrätten" bara någon ens andas förändringar i LAS. Men Centerpartiets senaste utspel om att undanta ungdomar från LAS lämnar en fadd smak i munnen.
Inte så att jag inte förstår argumentationen. Om det är lättare att sparka en anställd så kommer en arbetsgivare föredra att anställa denne istället för en äldre sökande. Att det kommer att bli lättare att avskedas motargumenteras med att det blir större rörlighet på arbetsmarknaden.
Jag har dock tre invändningar:
1. Först och främst tror jag inte att det är så enkelt som att en ung kille eller tjej bara ska kunna hoppa på nästa jobb efter att ha fått sparken. Det är troligt att nästa arbetsgivare då undrar varför man fått sparken. Att ha blivit avskedad kan mycket väl försvåra framtida jobbsökande. Och risken att få sparken för ingen orsak ökar dramatiskt. Om man har blivit anställd med anledning av att man är lätt att sparka snarare än med anledning av ens kompetens så lär det bli regel snarare än undantag att man får sparken strax innan LAS träder i kraft.
2. Även om förslaget innebär att det blir lättare att få jobb så är det en sidoeffekt. Huvudkonsekvensen är att ungdomar blir lättare att sparka. Detta inkluderar naturligtvis de ungdomar som redan har ett arbete. Förslaget innebär att ungdomarna alltid kommer vara först att få sparken. När dåliga tider når arbetsmarknaden blir ungdomarna först att drabbas. Ungdomar drabbas redan idag av LAS:s "sist in - först ut"-princip, även om effekterna mildrats genom de undantagsregler som miljöpartiet drivit igenom, men om centerns förslag går igenom riskerar gruppen ungdomar bli arbetsmarknadens ständiga slagpåse.
3. Kanske viktigast av dessa tre punkter är dock att förslaget innebär en försvagning av ungdomars redan svaga ställning i samhället. Man formaliserar och kodifierar en situation där ungdomar har färre rättigheter än "vuxna". När vi borde arbeta för att ungdomar inte ständigt ska underskattas och nedvärderas gör centerpartiet tvärtom och cementerar den nuvarande ordningen.
Förslaget är en del av centerpartiets nya überliberala profilering som borgerlighetens ideologiska vakthund. Vad som är riktigt deprimerande är dock att det också precis är så det uppfattas. Men om LAS nu är en sådan styggelse, varför inte ta bort det helt? Svaret är att centerpartiet i vanlig ordning inte vågar mer än att skrapa på sossesveriges yta.
När Centerpartiet är partiet som lägger galnast och mest radikala förslag bland borgerligheten så är inte det ett tecken på att centerpartiet är radikala (eller ens galna). Det är endast ett tecken på att vi oavsett valresultat kommer få en sossig regering efter valet i höst.
måndag, februari 06, 2006
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Skönt med ett nytt inlägg! En av dina trognaste läsare pustar ut.
Bra inlägg. Kan inte göra annat än hålla med om nummer 2 & 3.
Skicka en kommentar