fredag, januari 26, 2007

Chamberland och Chávez

På Grön Ungdoms språkrörsblogg skriver GU:s manliga språkrör Alexander Chamberland om Hugo Chávez. Chávez kritiseras "in absurdum" och bilden måste nyanseras, menar han.

En kritik som Alexander dock för fram är:
"Däremot är jag kritisk till att han faktiskt gjort en rad inskränkningar i pressfriheten med mera. Det går inte riktigt att avfärda dessa inskränkningar genom att säga att flera länder i Sydamerika är betydligt mindre demokratiska. För visst, ja, Venezuela är mer demokratiskt än många länder i Sydamerika och Centralamerika, men det räcker inte för att jag ska tycka att landet är en välfungerande demokrati."
Här verkar inte vårt Kalifornienfödde språkrör riktigt ha hängt med i utvecklingen söder om mexikanska gränsen. Det är inte alls så att Venezuela är mer demokratiskt än "många" eller "flera" av de länderna runt omkring.

Freedom House har nyligen släppt sina siffror över frihet i Världen för 2007. Länder poängsätts efter politiska rättigheter och medborgerliga friheter, på en skala 1-7 där ett är bäst och sju är sämst. Så här ser det ut.
(Placering - Land - Political Rights - Civil Liberties)

Pl.LandPRCL
1Bahamas
1
1
1Barbados
1
1
1Chile
1
1
1Costa Rica
1
1
1Dominica
1
1
1Puerto Rico
1
1
1S:t Kitts och Nevis
1
1
1S:ta Lucia
1
1
1Uruguay
1
1
10Belize
1
2
10Grenada
1
2
10Panama
1
2
10S:t Vincent och Grenadinerna
2
1
14Antigua och Barbuda
2
2
14Argentina
2
2
14Brasilien
2
2
14Dominikanska Republiken
2
2
14Peru
2
2
14Surinam
2
2
14Trinidad och Tobago
2
2
21El Salvador
2
3
21Guyana
2
3
21Jamaica
2
3
21Mexiko
2
3
25Bolivia
3
3
25Colombia
3
3
25Ecuador
3
3
25Honduras
3
3
25Nicaragua
3
3
25Paraguay
3
3
31Guatemala
3
4
32Venezuela
4
4
33Haiti
4
5
34Kuba
7
7

Som ni ser ligger Venezuela minst sagt riktigt dåligt till, även i förhållande till andra länder i regionen. Visst finns det mindre demokratiska länder, två för att vara exakt. Men jag ser inte vad det är att stoltsera med. Det är knappast en bedrift att vara mer demokratisk än Castros Kuba. Inte heller ger det några guldstjärnor att vara marginellt mer demokratisk än lilla Haiti. Haiti som 1957-1986 var ren diktatur styrda först av Papa Doc och sedan sonen Baby Doc, också kända som familjen Duvalier. I nuläget är Haiti en av västra hemisfärens fattigaste och mest våldsutsatta stater, och ändå tar man, från förra årets Freedom House-rankning, ett stort steg framåt och lägger sig på nästan samma nivå som Venezuela, den senare alltså ett av världens oljerikaste länder.

Denna situation är förstås inget att berömma Venezuela för, men det är inte bara det. Det slutar inte där. Det är inte bara så att Venezuela är ett mindre demokratisk land än man skulle önska, det är också så att det går åt fel håll. Åt skogen åt fel håll. Och det är Chávez fel.

Hugo Chávez vann det venezolanska presidentvalet 1998. Samma år bedömdes Venezuela av Freedom House som ett helt fritt land, med en tvåa i politiska rättigheter och en trea i medborgerliga friheter. När så andra länder i regionen sakta rest sig från diktatur och börjar arbeta sig uppåt mot demokrati, går Venzuela och Chávez åt andra hållet. För det verkar inte sluta här. Chávez samlar allt mer makt kring sig själv, exempelvis ska han styra sitt land genom presidents-dekret. Det där med att underställa politiska förslag ett parlament bestående av en folkvald församling är ju faktiskt bara för töntar, eller?

Så: Nej Alexander, Venezuela är inte särskilt demokratiskt alls. Och inte lär det bli bättre så länge Chávez sitter kvar.

Tyvärr är det inte den enda missen som Alexander Chamberland gör i sin bloggpost. Alex skriver:
"Jag gillar många av de reformer som Chavez har genomfört. De innebär att klyftorna mellan rika och fattiga har minskat och att en större del av befolkningen faktiskt får del av resurserna som finns i landet (vilket i sig kan sägas vara en demokratireform)."
Okej, fint. Klyftorna mellan rik och fattig har minskat. Men Magnus Linton, tjänstledig chefredaktör för vänsterskriften Arena, påpekar att antalet fattiga också ökat med 18%.

Är det Grön Ungdoms mening att det är positivt att de ekonomiska klyftorna minskar, även när detta innebär att alla får det sämre och fler blir fattiga?

Magnus Linton kommer som sagt med stark kritik mot Chávez. I en artikel i annars skamlöst vänstervridna Dagens ETC för någon månad sedan fanns också en stor artikel med frän kritik mot den venezolanske ledaren. Mycket av kritiken mot Chávez kommer idag från vänster. I det läget känner Grön Ungdoms språkrör att han måste "nyansera debatten" genom att välkomna politiska reformer som leder till fler fattiga, och låtsas som om Venezuela egentligen är ett ganska demokratiskt land.

Jag vet inte vad jag ska tro. Allt jag vet är att när Grön Ungdoms språkrör är större socialistkramare än Dagens ETC, då är förbundet inne på helt fel kurs.

Till sist. Läs Magnus Lintons blogg, och då speciellt hans senaste inlägg om problemen med Chávez. Ett måste, för alla som tror att problemen i Venezuela stannar vid inskränkningar i pressfriheten. Men också ett måste, för alla som vill få en nyanserad bild av latinamerika, som också bygger på någon sorts verklighetsförankring.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,
Pingat till intressant.se

5 kommentarer:

Anonym sa...

om livet ändå var så lätt att man skulle kunna läsa sig till hur det egentligen ligger till....

Unknown sa...

Välkommen att delta i en mer nyanserad debatt om Venezuela på min blogg!

Unknown sa...

Här är länken:

Unknown sa...

http://biologyandpolitics.blogspot.com/2007/01/socialismen-i-venezuela-rctv-och-hugo.html

Tomas Melin sa...

Erol

Gå gärna in på Wikipedia och läs lite om Freedom House. Där står bl.a.:
"During the 1940s, Freedom House supported the Marshall Plan and the establishment of NATO. It was highly critical of McCarthyism. During the 1950s and 1960s, it supported the U.S. civil rights movement and its leadership included several prominent Civil Rights activists. It supported Andrei Sakharov, other Soviet dissidents, and the Solidarity movement in Poland."

Det handlar alltså inte alls om en onyanserad republikansk höger, utan om en organisaton som har demokrati som grundläggande värdering och kämpar mot antidemokratiska tendenser både höger- och vänsterut. Dessutom stöds Freedom House både av Rebublikaner och Demokrater, samt har fått statligt stöd av båda partierna.