tisdag, februari 27, 2007

Niclas Rislund ger oss senaste nytt om Niclas Rislund

Niclas Rislund är journalisten som blev dömd i hovrätten för att ha utgivit sig vara polis när han arbetade för Expressen.

Nu finns nyheter i ämnet. Niclas Rislunds ansökan om att ta upp saken i Högsta Domstolen har fått avslag. Detta vet vi tack vare att Niclas Rislund själv skrivit en artikel om det, till sin nya tidning Dagens Media. I artikeln skriver också Niclas Rislund att Niclas Rislund inte alls uppgav sig för att vara polis utan uppgav eget namn och ett nummer som går att spåra till Expressen.

Situationen är förstås absurd. Niclas Rislund skriver om Niclas Rislund, och inte helt oväntat menar då Niclas Rislund att Niclas Rislund är oskyldig. Det hela är surrealistiskt. Men det blir bättre.

För kommentarerna till artikeln blir förstås många och hånande. Chefredaktören för Dagens Media, Rolf van den Brink, känner sig manad att kliva in i handlingen och förklara tidningens agerande. Han säger då bland annat att Dagens Media inte ska "upprätthålla forntida förhållningssätt till journalistik utan att utmana dem och våga visa nya angreppssätt".

Det tycker jag är kul. Nya angreppssätt inkluderar alltså att låta folk rapportera om sina egna brott.

Fast så menar han förstås inte. Egentligen. För i DN förklarar han vad som egentligen låg bakom beslutet:
"Vi hade en pressläggning och ont om folk och vi ville snabbt få ut den här nyheten. Niclas var tillgänglig, han kunde snabbt göra jobbet för han kunde frågan."
Bortsett från den mycket roliga eufemismen uttalandet "han kunde frågan" utgör så är det uppenbart. Dagens Media sket i alla journalistiska principer och publicerade uppgifter som fallit i svenskt domstolsväsense som fakta. För att man har bråttom och snålar.

Riktigt pinsamt blir det när man också inser att Rolf van den Brink har en krönika uppe som handlar om just det här. I krönikan "Sch... schulman shejk of the journalistfejk" skriver vand den Brink om det han kallar "Journalisten som self made nyhet" om journalister som ser sig själva som en nyhet och går igång på sig själva i nyhetsflödet. Han skriver:
"Det finns inget som journalister går igång på så mycket, som när det skrivs om dem själva. Det är begripligt. Den våtaste av drömmar. Du skapar en nyhet om dig själv, du får en nyhet och får ära och berömmelse. Det är DU som ÄR nyheten. [...] Det här borde vi journalister bli bättre på. Världen behöver ständigt fler nyheter."
Fler nyheter av och med Niclas Rislund, då uppenbarligen.

Dagens Media, för er som trodde att det var en seriös mediegranskande tidning. Inte då. En kedja är inte starkare än dess svagaste länk. Och just nu heter den svagaste länken Niclas Rislund.

Läs också SVD:s och Resumes artiklar.

Andra bloggar om: , , , ,
Pingat till intressant.se

3 kommentarer:

Johannes sa...

Det finns bara ett ord för det där och det är "kanon" :D

Anonym sa...

Här känner jag mig nödgad att erinra skribenten om vad Jungfrau Kajjsa Warrgh (icke att misstagas för den homosexuelle kocken med ett snarlikt namn) sade Herrens år 1966 (Må Gud ha förbarmande över detta år):

Hurvida är inget mera blott en krusning i vår Mästare Dan-Oscars vidgade rektum. Apostal & systrar äro alla blott skökor inför vår Herres yttersta visdom! Förfall ini dårskapens yttersta ingenting ! Yxskaft är blott chimärer, Jesus (vår Färlsare & skökornas stösta Botgörare & Sponsor) är Utlösningen!

Anonym sa...

Ha,ha detta visste jag redan, men herr Rislund har gjort det IGEN. Nu drar han riktigt ned Dagens Media i skiten.......www.granskning.net