söndag, april 15, 2007

Mediernas konspiration, hyllar konspirationsteoretikern

Jonas Morian har skrivit ännu ett välformulerat inlägg om medier och mediekritik. Denna gång handlar det om Maria-Pia Boëthius som låtit sig intervjuas för DN med anledning av sin nya bok "Mediatan".

Titeln säger mycket om innehållet. Medierna liknas med det bibliska sjöodjuret Leviatan, som hotar världen. Morian har valt ut några belysande citat:
Boëthius beskriver medierna som ”världens minst bevakade supermakt” som ”ödelägger allt i sin väg”, ”livnär sig på ondska, uppviglar och skapar hat”.
I boken framgår också att de "medielöpare" (efter "medlöpare") som jobbar inom journalistiken alla bär på en "grotesk", som går på automatiskt när det ska produceras nyheter, och sorterar in världen i den förutbestämda mallen.

Maria-Pia Boëthius bär dock inte på någon "grotesk". Hon har, med hennes egna ord "avprogrammerat" sig själv. En sanningssägare, som ser ljuset medan alla andra famlar i mörkret. Så originellt.

Jag gillar Boëthius på många plan. Jag tyckte att "Mediernas svarta bok" hade många poänger, och var givande att läsa. Men nu går hon på tok för långt. Den här konspirationsteoretiska inställningen är inget som fastnar hos mig. Visst finns det problem. Stora problem. Men att påstå att de har rent bibliska proportioner blir bara löjligt.

Vidare kan man ju ifrågasätta om en konspirerande Mediata, med alla dessa grotesker, verkligen hade släppt igenom detta. DN:s artikel är fjärde gången jag får bekanta mig med Beöthius drapa. Jag har hört det i Sveriges Radio, i båda medieprogrammen i P1, "Medierna" (17 mars) och "Publicerat" (24 mars). Hon har, naturligtvis, fått stort utrymme i den lilla tidningen Dagens ETC (19 mars). Johan Ehrenberg "intervjuar" Boëthius genom att konversera. Vilket är det enklaste sättet att dölja att man inte ställer en enda kritisk fråga under hela tiden.

Andra medier som uppmärksammat Mediatan i positiva eller okritiska artiklar är Aftonbladet, Flamman, Hallands Nyheter, Helsingborgs Dagblad, Journalisten, LO-tidningen, Nya Wermlands-Tidningen, Stockholms Fria Tidning, Södermanlands Nyheter och Filipstads Kommun.

Medier med kritiska och (ibland) negativa inslag är: Dalarnas Tidningar, Folkbladet, Nerikes Allehanda, Piteå-Tidningen och Sundsvalls Tidning,

Boëthius gör det väl lätt för sig när hon går loss med konspirationsteorin. Som alla konspirationer är det till 90% fel. Tyvärr gör dessa totalt galna utfall mot väderkvarnarna att de resterande tio procenten skyms. Det har vi alla anledning att sörja. Tack för den björntjänsten, Maria-Pia Boëthius.

Andra bloggar om: , , , , ,
Pingat till intressant.se

2 kommentarer:

Jonas Morian sa...

Tack för stöd. En länk till detta finns nu bland kommentarerna hos mig.

Redaktionen sa...

Jag har också gillat Boëthius mediekritik. Men håller med om att hon sedan en tid tillbaka (ett par år är det väl) är lite väl konspirationsteoretisk.

Det finns betydligt bättre mediekritiker, som forskarna på JMG i Göteborg (t ex Maria Edström och Kent Asp).