söndag, april 08, 2007

KD och vision 2010

Fastighetskatten blir nu ett minne blott. Antagligen, om inte den tillsatta arbetsgruppen starkt avråder. Många jublar över beskedet. Jag jublar kanske inte, men ser en förhoppning vid horisonten.

Inte för att jag egentligen har något emot skatt på fastigheter, tvärtom. Däremot tycker jag det är positivt när vallöften infrias. Det innebär ju i praktiken att de inte kan utlovas igen.

Kristdemokraterna har inte så många konkreta valvinnande löften att ge. Man pratar mycket om värderingar, civilkurage, en värdig vård. Fint och vackert, men knappast valvinnande. Fastighetsskatten var en av få konkreta vallöften (kd) kunde driva på för, som också lockade stora grupper till alliansen, kanske till och med till kristdemokratenra själva.

När så man hamnar i regeringen och får möjlighet att genomföra sina krav. Då måste man börja förnya sig själva. Det var där socialdemokraterna missade. De ville vila på sina lagrar, istället för att visa på vad man vill göra i framtiden.

För alliansen kommer det här knappast bli något problem. Moderater, centerpartister och folkpartister kommer ha stora delar av sin program ogenomförda 2010. För kristdemokraterna är läget mer oklart, vilka konkreta frågor att driva från 2006 års politiska program kommer finnas kvar 2010?

Det här kan mycket väl innebära att kristdemokraterna har en svårare uppförsbacke inför valet 2010 än de övriga partierna, oavsett opinionsundersökningar. Går man in i ett val utan nya fräscha idéer som visar på kristdemokraternas särart kommer väljarna lämna båten, för soffan eller för övriga allianspartier.

Det här kan bli ett reellt problem för partiet, som också har problem med interna strider (enligt SvD idag). Tappar man både extrema kristna väljare till soffan och allmänborgerliga väljare till övriga alliansen hamnar man farlig nära eller rentav under riksdagsspärren.

Det blir en intresant resa mot 2010!

Andra bloggar om: , , , ,
Pingat till intressant.se

4 kommentarer:

Anonym sa...

Kd har här länge försökt sitta på 2 stolar. Ena foten i sumpmarken med extremkristnas ständiga trätor om abort och hätska krav på särbehandling av homosexuella. Andra foten i nåt sorts allmänboregeligt vakum med flum om överlägsen kristen etik och moral och en rörande omtanke om den kristna kärnfamiljen som enda alternativ.

Det har inte imponerat på breda väljarkretsar, mycket beroende på att tiden och verkligheten för länge sen sprungit ifrån befängdheter som lokala KD-politikers uttalanden om krav på yrkesförbud för bögar etc..

Ska Hägglund lyckas rädda sitt parti här inför framtiden så måste han sluta krusa minoriteten extremkristna och satsa på allmänborgeliga kristna väljare som är så många fler.

Ingen avundsvärd uppgift precis. Svekdebatter, hätska påhopp från kyrkoledare som Aborelius och Hedin i DN-debatt lär vara bara förnamnet.

Anonym sa...

För mig som kristen vore det väldigt skönt att slippa kristdemokraterna i riksdagen.h

Anonym sa...

För mig som Kristen vore det också skönt att slippa nuvarande KD i riksdagen! Istället vill jag se ett riktigt kristet parti, som står för frågor som ligger mig som Kristen varmt om hjärtat.
En solidarisk grundtanke, omsorg om svaga, en generös flyktingpolitik, en stramare abort lagstiftning och en bestämd syn när det gäller äktenskapet.

Magnus sa...

http://www.kristdemokraterna.se/upload/files/pagang.pdf