måndag, juli 18, 2005

Chimärliberalism

Följande skrev jag på gronungdom.se/stockholm i en kommentar till Folkpartiets senaste bevis på att "liberalerna" i partinamnet numera ärhelt utan innehåll.


---------------------------------------------------------------------------------------------

Folkpartiet (de s.k.) liberalerna upphör aldrig att förvåna. Det var nu flera år sedan det fanns någon egentlig anledning för dem att hänga kvar vid den senare delen av partinamnet. Det kan ju rimligtvis inte varaideologin de åsyftar i varje fall.

Senast i raden av övertramp mot individens frihet står (som alltför ofta förut) Jan Björklund. Janne är tydligen helt vettskrämd sedan Londonattentaten och skjuter på allt som rör sig. Eller, inte allt, egentligen. Mest blattar. Naturligtvis är nämligen muslimerna iskottfältet, varje fall till att börja med.

Björklund har, enligt DN på fullaste allvar, föreslagit utbildningsnämnden att lärare på våra gymnasieskolor ska ha skyldighet att rapportera om sina elevers religionsuppfattning. Björklund säger: "Genom skolan kan manupptäcka inspirationskällor till extremism".

Jag förstår faktiskt inte hur karln kan leva med sig själv. Lever han i en bubbla fylld med enbart xenofobi och kväve, så att han inte kan tänka rakt? Vänder han sig om och springar så fort han ser en skäggig arab? En stor stark man, rädd för småpojkar som tror på en annan gud. Det är ju såman baxnar.

Och även OM det skulle vara så att världsomspännande terror skulle gro ur skolor i stockholmska förorter, hur liberalt är det att åsiktsregistrera oskyldiga människor? Är det liberalt att vilja tvinga lärare att varaSÄPO:s angivare, och tjalla på sina egna elever?

Fast å andra sidan. Folkpartiet har gjort det lite till sin grej att stampa ut "flummet" i skolan. Och vad är flummigt, om inte våra friheter?Frihet att tycka vad man vill, vilket nonsens!

Ur ett mer galghumoristiskt perspektiv stod Tensta gymnasiums rektor Inger Nyrell för dagens underdrift, angående samma förslag från Fp:"Nog jag kan tycka att det luktar lite åsiktsregistrering om förslaget.".

No shit.

1 kommentar:

Kristin sa...

haha... jo, liiiiite åsiktsregistrering kanske det luktar, om man sniffar riiiiktigt nara :P Fast mata sig med amerikanska statens visahandlingsprocedur kan de nog inte gora dock...