torsdag, januari 04, 2007

Frågesport

Inget spännande politiskt utfall idag. Bloggen har paus. Under paustiden har jag roat mig idag med olika frågesporter.

Geografifrågesporter är alltid roliga. Här hittar du massor. Man får tre poäng om man träffar rätt direkt, två om man behöver en andra gissning och en om man behöver tre gissningar.

Europatestet är förstås delvis för enkelt, vem vet inte var spanien ligger? Men när vi kommer ner mot balkan blir det trickigare. Själv blandade jag ihop Serbien med Bosnien, men prickade å andra sidan in resten, tex Moldavien, Makedonien och Montenegro. 116 poäng av 117 är inte fy skam.

På Sydamerikatestet gjorde jag ett annat fånigt misstag när jag misstog Peru för Ecuador. Jag missade också vilket av de tre miniländerna som var Surinam. I övrigt gick det bra. Jag såg tex skillnad på Paraguay och Uruguay.

Centralamerika spikade jag förstås, jag har ju ändå varit där. Har ändå lite kluriga inslag. Vet du egentligen vilken del av ön Hispaniola som är Haiti och vilken del som är Dominikanska Republiken? Vet du egentligen vilken ö som är Kuba eller i vilken ordning bananrepublikerna i centralamerika ligger? Lite stolt över att inte ha några fel, trots att det är min kopp thé.

I den svåra Afrika-quizen missade jag helt att peka ut elfenbenskusten, trots mina tre försök. Samma sak med Gambia och Malawi. Jag behövde ett andra försök för att skilja Sierra Leone från Liberia, Mauretanien från Mali, Angola från Botswana och Kap Verde från Comorerna. På tredje och sista försöket särskiljde jag Seychellerna från Mauritius och Comorerna (som jag alltså pekade ut som något annat än Comorerna två gånger, klantigt!)
Å andra sidan kunde jag skilja på vad som är Rwanda och vad som är Burundi. Och kan du peka ut EkvatorialGuinea?


Mellanösternquizen gick riktigt bra. 86 poäng av 87 möjliga. Enda missen (!) var att klicka på Oman när jag skulle peka ut Qatar. Vilket är ironiskt för jag har ju hört om Qatar på radion nyligen och i samband med det sett det på en karta över regionen. Men strunt i det. Övriga tog jag alltså på första försöket! Kan ni skilja Azerbadjan från Armenien? I can! Skryt skryt skryt.


Asien har aldrig legat för mig, så det var med svårmod jag mötte utmaningen. Första frågan gällde sultanatet av Brunei, som jag naturligtvis inte har en blekaste om var det ligger. Tre chansningar och ingen rätt förstås. Å andra sidan fick jag reda på var Bhutan låg, vilket hjälpte. Uzbekistan prickade jag på andra försöket efter att jag blandat ihop det med Kirgizistan, likaså Kambodja efter att ha blandat ihop det med Burma. 82 poäng av 87 är mycket bättre än jag trodde och jag prickade lite oväntat in Tadjikistan, Kazakstan och Turkmenistan. Nån skulle kanske påstå att jag står för turen i Tur-kmenistan... Jaja...

Australiens quiz har förvisso bara åtta frågor, men man har ju inte direkt pluggat det till döds i skolan. Å andra sidan heter de ju western australia, northern australia och southern australia, så det hjälpte ju... Jag fick dock bara sju av åtta efter att ha klickat på new south wales när den frågade efter Queensland...

Sedan går vi gradvis över till de svårare quizen.

Kanada var svår, då jag känner igen många av namnen men bara kunde placera Quebec på rak arm. 33 poäng av trettionio ändå och jag missade bara Nunavut helt, mest för att jag trodde att det fanns en stat som hette "Northern Territories". Det visade sig vara Northwestern Territories och låg precis bredvid.

Karibiska quizen verkar skitsvår, men kul tänkte jag. Jag missade Brittiska Jungfruöarna helt, Grenada likaså och även Saint Lucia, Martinique, Guadeloupe... Inte så rolig ändå... Jag gav upp. Jag pekade ut Trinidad och Tobago iaf. Fattas annat, sedan i somras...

Några av de övriga quizen var ju helt omöjliga. Att peka ut Mexikos eller Kinas delstater är ju helt omöjligt om man inte råkar vara Mexikan eller Kines, men att peka ut alla öar i Oceanien är ju ett självmordsuppdrag. Vet du var Amerikanska ön Johnston ligger? Inte jag (eller, nu vet jag, men ändå). Jag försökte inte ens.

Istället gick jag direkt över på att försöka peka ut 50 amerikanska delstater. Apropå självmordsuppdrag... Öppnar starkt genom att peka ut Minnesota på första försöket. Sedan föll det ganska snabbt. Är i närheten av många, men missar dem. Det blir lite enklare av att man ser vad man gissat på även om man gissat fel, så det blir lite memory. Men prickar in många stater utan felgissningshjälp också, tex Pennsylvania, Tennesse och Louisiana som jag kände igen utan problem. Tar förstås också New England-staterna, trots en pinsam miss på Connecticut. Totalt 101 poäng av 150, ett ganska beskedligt resultat...


Så, så kul kan jag ha.

Jag återkommer kanske snart med mer seriösa inlägg. I övrigt hänvisar jag till ett tidigare galet oseriöst inlägg, om medaljer och Luxemburg/Luxembourg!

3 kommentarer:

Knit-Marie sa...

100%) 1: Sen. Barack Obama (D)
(93%) 2: Sen. Russ Feingold (D)
(85%) 3: Rep. Dennis Kucinich (D)
(85%) 4: Sen. John Kerry (D)
Hittade denna poll. Vad säger det om mig? Har min mor närt en kommunist vid sin barm? Pappa skrev förresten om att några kamrater på compounden angett en volontär som 'kommunistagent'. Han höll på att bli hemskickat, men klarade sig genom att en dignitär i den norrländska hemtrakten sa att han var "snäll och hygglig och möjligen "fredsvän".

Knit-Marie sa...

Ska ta geotesten oxå för att se om jag kommer över 20p. BRB

Knit-Marie sa...

BLÄ bara 89p på Europa...ingen idé att försöka med de andra världsdelarna, eller hur? Allt var bättre förr när Tjeckoslovakien och Juguslavien fanns.