tisdag, augusti 15, 2006

Bästa presidentkandidat, medaljer och Luxemburg

Via (tro det eller ej) Johan Forsells blogg hittar jag ett roligt test om vilken presidentkandidat som ligger bäst i linje med en själv. Det är naturligtvis bara kandidater från demokraterna och republikaneran som finns med, men ändå...

Wisconsinsenator Russ Feingold visar sig stämma in på mig med 100%, vilket väl borgar för att han inte blir vald inom någon snar framtid. Feingold har en trist hemsida som jag inte ens orkar länka till. Roligare är då nämligen tvåan på min lista, som stämmer in till 90%, ex-general Wesley Clark. Hans kampanjsida från 2004 är mycket underhållande, inte minst sidan där han visar upp och berättar om alla utmärkelser och medaljer han fått.

Här till vänster är två av Clarks alla medaljer. Utan att riktigt undersöka saken närmare har jag för mig att dessa två inte bara tilldelats Wesley Clark, utan också allas våra Carl Hamilton.

Den första lilla saken är franska Commandeur de la Légion d'honneur. Hur det översätts korrekt till svenska vet jag inte, men om jag förstår den här sidan rätt har också Hans Blix blivit tilldelad medaljen.


Den andra medaljen är tyska Bundesverdienstkreuz, eller som det tydligen officiellt heter: Verdienstorden der Bundesrepublik Deutschland. Instiftat 7 september 1951 av dåvarande presidenten Theodor Heuss. Denna livsviktiga information kan man hitta på wikipedia, världens bästa site för värdelöst vetande.

Tydligen är mottagarregistret oerhört brett. Andra att få förbundskorset (eller vad det nu kan tänkas översättas till) är till exempel Uwe Seeler, Valery Gergiev och Serap Cileli. Den sistnämnda måste ni nog klicka på länken för att veta vem det är.

Oklara uppgifter på ett obskyrt internetforum gör också gällande att en tidigare tysk förbundskansler, nämligen Helmut Schmidt, vägrade att ta emot utmärkelsen. Enligt skribenten ska detta i det närmaste ha berott på att det i Hamburg inte varit god sed att ta emot utmärkelser av "främmande herrar", det vill säga ungefär som man inte ska ta emot godis av människor man inte känner. Vill ni fördjupa er i just detta ämne kan ni läsa mer här.

För att återgå till djupdykningen i Wesley Clarks medaljsamling så kan man konstatera att han fått en medalj från Luxemburg, nämligen Le Grand officier de l’ordre du mérite du Grand-Duché de Luxembourg. Namnet är långt inte bara för att franska är ett krångligt språk, utan också för att Luxemburg har ett långt namn. Vi vanliga dödliga svänger oss med förenklingar som "Luxemburg", vilket egentligen är missvisande. Luxembourg är en provins i Belgien. Storhertigdömet Luxemburg, däremot, det är en annan femma. Eller Grousherzogdem Lëtzebuerg som det då heter på luxemburgiska. Provinsen Luxemburg var tidigare en del av storhertigdömet Luxemburg, men när Belgien blev självständigt från Nederländerna (efter att först ha varit en del av Spanska Nederländerna, Österrikiska Nederländarna och mot slutet bara Nederländerna) så hoppade provinsen Luxembourg på Belgientåget. Vad storhertigdömet tyckte om den saken förtäljer inte historien.

Storhertigdömet Luxemburgs hemsida hittar ni här. Luxembourgs hemsida hittar ni säkert också om ni lägger manken till.

Så, det var mycket livsnödvändig kunskap på en gång. Kanske borde jag byta namn på bloggen till Bildningsbloggen? Även andra förslag mottages tacksamt.

Andra bloggar om: , , ,

1 kommentar:

Knit-Marie sa...

Välj Värdelöst Vetande vetja'