Jag är lite efter för tillfället, men i onsdags diskuterades folkomröstningar i Studio Ett. Deltog gjorde Anna-Karin Lundström, sosse-kommunalråd i Sigtuna; Thomas Håkansson, moderat-kommunalråd i Lomma; Mikael Gilljam som är statsvetare från Göteborg och Åsa Romson, miljöpartistisk gruppledare i stockholms stadshus.
Jag upphör aldrig att förvånas över hur normativ statsvetenskapen, eller i varje fall statsvetare, ofta är. Mikael Gilljam är inget undantag, och i Studio ett går han på länge och väl om hur folkomröstningar är ett hot mot den representativa demokratin. Det kan man tycka naturligtvis, men hur vetenskapligt är det att påstå att det är så punkt slut?
Det berättades om Sigtuna där man nu ska ha två folkomröstningar om var två äldreboenden ska ligga, en om var ett äldreboende i märsta (tätort i sigtuna kommun) ska placeras och en om var ett äldreboende i sigtuna stad ska placeras. För märstaomröstningen får bara de som bor i märsta med omnejd rösta och för sigtunaomröstningen får de som bor i sigtuna stad med omnejd rösta. Detta ville Gilljam ha till politisk omjämlikhet, att allas röst inte har samma värde. Han gick så långt som att påstå att det var samma sak som att bara kvinnor skulle få vara med och fatta beslut i jämlikhetsfrågor eller bara invandrare skulle få fatta beslut i integrationsfrågor. Skönt att han inte drog på för stora växlar!
Jag undrar lite över Gilljams idé med politisk jämlikhet. Är det verkligen så att alla har samma behov att bestämma över placeringen av äldreboenden i märsta? Varför någon som bor någon annanstans än i märsta skulle ha behov att bestämma över äldreboendens placering i märsta har jag väldigt svårt att förstå. Gilljams resonemang verkade vara väldigt låst till kommungränserna. Är en fråga en kommunal fråga ska alla i kommunen vara med och bestämma om den, om man nu prompt vill ha en folkomröstning vill säga. Resonemanget är väldigt närsynt. Lyft blicken Gilljam! Demokrati måste bygga på annat än kommungränsdragningar.
Vidare babblade Gilljam något om att de "rådslag" som Sigtuna anordnat tidigare och planerar fler av leder till minoritetsstyre, eftersom det är de "aggressiva" som kommer på mötena och gör sin röst hörd. Den stora massan håller sig tyst, menar Gilljam. Här måste han ha missförstått något fundamentalt. Det är ju precis det man undviker med folkomröstningar!
Jag sitter i stadsdelsnämnden i Hässelby-Vällingby. Varje möte börjar med en öppen del där medborgarna får "säga sitt". Ofta är det samma personer som orerar om något de tycker är typ sjukt viktigt, ibland pratar de bara på i brist på något vettigt att säga. Stundtals dock dyker de upp grupperingar av människor som vill påverka en viss fråga. Detta gäller nästan alltid personer som vill stoppa ett visst projekt, det kan gälla nybyggen av bostäder eller placeringen av missbrukarvård. Då dyker personer upp som inte vill ha detta i sin närhet, eller som tycker att nybyggena förstör deras utsikt eller vad som helst. NIMBY, kallas det. Not In My Back Yard.
Det Gilljam menar kommer med folkomröstningar, minoritetsstyre, är alltså det vi redan lider av idag. Den som är mest engagerad, mest aggresiv och lobbar mot politikerna bäst. Den som har tid att gå på möten, skriva brev och skapa opinion (bland politikerna). Det är den som idag har störst chans att få sin vilja igenom.
Med folkomröstningar eller dylika medel undgår man detta. Man väcker en bredare allmänhet och frågar efter deras åsikter. Är det någon som verkligen inte bryr sig och därmed inte röstar så är väl det helt okej, men alla som har en åsikt får säga sitt, inte bara de mest engagerade. Är man varsam med folkomröstningar som institution så är det något folk tar på allvar. Väcker man en debatt i frågan det gäller får man folk och tänka till och ta välgrundad ställning. Då får man ett resultat som har basis i "folkdjupet". Det är deltagande demokrati.
Den representativa demokratin är en vart-fjärde-år-demokrati. Det räcker inte. Den måste kompletteras. Folkomröstningar, rådslag et cetera är ett lysande sätt att göra detta på.
Andra bloggar om: miljöpartiet, politik, samhälle, val2006, folkomröstningar, statsvetenskap, demokrati
Pingat till intressant.se
måndag, augusti 14, 2006
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar