fredag, augusti 11, 2006

Både piska och morötter i miljöpolitiken

Publicerad i Norrtelje Tidning 4/8

Den 1/8 skriver Magnus Andersson (c) en artikel om miljöpartiets miljöpolitik. Tyvärr är artikeln full med felaktigheter. Magnus menar att miljöpartiets miljöpolitik består endast av skattehöjningar. Inget kunde vara mer fel.

Miljöpartiet har fått igenom flera olika skattehöjningar på miljöfarlig verksamhet inom ramen för den gröna skatteväxlingen, så att andra skatter har sänkts i samma utsträckning. De sänkta skatterna har varit främst sänkta arbetsgivaravgifter och sänkt inkomstskatt genom ett höjt grundavdrag. Skattetrycket höjs då bara för miljöbovarna, för medelsvensson gör det ingen skillnad men för den miljövänlige blir det mer pengar i plånboken.

Utanför skatteväxlingens ram har vi gröna den senaste perioden drivit igenom en rad förbättringar och skattesänkningar för miljövänliga alternativ. Vi har exempelvis fått igenom att koldioxidneutrala drivmedel till våra bilar ska punktskattebefrias fullständigt, att bilar som släpper ut mindre koldioxid betalar mindre fordonskatt och att förmånsvärdet för miljövänliga bilar ska minskas med upp till 40%. Vi har också drivit igenom att offentligheten ska gå före och visa vägen, exempelvis genom att 35% av nya tjänstebilar ska vara miljöbilar.

När det gäller omställningen från kärnkraft och olja till långsiktigt hållbara alternativ så har vi infört investeringsstöd, pilotstöd, skattereduktioner och många andra ekonomiska stimulanser för både individer och företag. Även här arbetar vi för att det offentliga ska gå före och har drivit igenom ett ägardirektiv till Vattenfall inom nästa mandatperiod producera ytterligare 5TWh förnyelsebar energi och att de ska inta en ledande roll i omställningen till förnyelsebar energi.

Miljöpartiet har den senaste mandatperioden arbetat mycket effektivt både med piska och morot för att leda utvecklingen mot ett hållbart samhälle, det ser vi idag på den ökade användningen av miljöbilar, den ständigt växande konsumtionen förnyelsebar energi och hundratusentals ton i minskade koldioxidutsläpp.

Det är enkelt att se för den intresserade vad Miljöpartiet genomfört. Det ger oss trovärdighet när vi nu ställer våra krav inför nästa mandatperiod. Magnus Andersson ger i sin debattartikel inga exempel på vad centerpartiet kommer kräva om alliansen vinner valet. Tyvärr satsar Magnus Andersson istället på en negativ kampanj och desinformation.

Jag tycker det är tråkigt, men samtidigt blir jag stolt över att vara miljöpartist. Jag blir stolt över att tillhöra ett parti som kan skriva en debattartikel full med fakta över vad vi har gjort och vad vi vill göra, eftersom vi har en stark sakpolitik. Tyvärr verkar inte samma sak gälla för Magnus Andersson och Centerpartiet.

Tomas Melin
Språkrör Grön Ungdom i Stockholms län

Andra bloggar om: , , , , , , ,
Pingat till intressant.se

Inga kommentarer: