fredag, mars 23, 2007

Public Service-tidning

Våra härliga kanslister i Mp Staden och Mp Länet, Johannes respektive John, har gått igenom partiprogrammet och fascineras över kravet på en Public Service-tidning. Johannes tycker det verkar omöjligt men intressant, och John är försiktigt positiv.

Själv är detta en punkt jag funderat på över flera år. Jag är inte helt negativ naturligtvis, men starkt skeptisk. Drömmen är en tidning som ska vara "som Metro, fast med riktiga nyheter", som Johannes uttrycker det.

Problemet är ju att anledningen till att Metro, Stockholm City och .Se kan vara gratis är att de tar i princip alla sina nyheter från TT. Ett minimum av reportrar och journalister.

Riktiga nyheter, det får man från riktiga tidningar. Och kostnaden blir därefter. En Public Service-tidning skulle rimligtvis konkurrera inte med Metro eller kvällstidningarna, utan med morgontidningarna och den enda rikstäckande morgontidningen landet har: Dagens Nyheter.

Och det är här problemen börjar. DN omsätter enligt egen utsago nästan 2 miljarder om året. Även om man räknar bort uppstartskostnader och dylikt kommer kostnaden för en Public Service-tidning hamna på minst den summan. Eftersom en Public Service-tidning också rimligtvis har högre krav på sig vad gäller exempelvis utrikeskorrespondenter och effektivitet blir kostnaderna rimligtvis också något högre. En totalkostnad på två miljarder om året är alltså fullt rimligt att se framför sig.

Det vill säga lika mycket som hela Sveriges Radio får av licenspengarna nu, eller nästan hälften av vad SVT får. Totalt utgör två miljarder ungefär trettio procent av den totala licenspengapåsen. Eller fyra gånger mer än vad presstödsnämdnen distribuerar varje år.

Om man nu anser att vi har två miljarder över att lägga på någon form av medieinvestering, så ska vi för allt i världen inte lägga det på ett så uppenbart meningslöst projekt som en Public Service-tidning. Hellre då fördubbla budgeten för Sveriges Radio, eller ge presstödsnämnden en mångfaldigt större budget, att distribuera till nya medier.

En Public Service-gigant på tidningsmarknaden skulle knappas få några stora positiva effekter. På samma sätt som de Public Service-medier vi har idag fungerar efter samma medielogik som landets övriga morgontidningar kommer en Public Service-tidning göra det också.

Däremot kan man ju se fram emot en situation där en rad privata tidningar konkurreras ut av den nya mediejätten. De skulle inte förvåna mig ett dugg om den nya tidningen gav som enda effekt en sämre tidningsmångfald, och att de tidningar som finns kvar tvingas att ytterligare "effektivisera", vilket ofta innebär en sämre journalistik.

Nej, jag har svårt att se några positiva effekter av mitt partis förslag på det här området. Men jag förstår var det kommer ifrån. En del gröna "mediekritiker" har, liksom deras socialistiska fränder, totalt hängt upp sig på att kritisera "borgerliga medier". Borgerliga ledarsidor i DN, SvD et cetera står dem upp i halsen.

Men då har jag ett tips. Börja morgonen med att bläddra förbi ledarna. Det är kanske inte lika roligt som en Public Service-tidning, för politiker som ska visa sig "mediekritiska" och slagkraftiga. Men det är mycket billigare, för oss som ska betala kalaset till slut.

Andra bloggar om: , , , , , ,
Pingat till intressant.se

7 kommentarer:

Anonym sa...

Att det skulle skrivas in i partiprogrammet vill jag minnas var något som särskilt GU drev. För min del förstår jag inte varför en så pass detaljerad, men ändå så outredd sak har kunnat komma med (eller jo, jag förstår att kongressen körde det gamla vanliga: det är roligare att säga ja, men...). Jag var tidigare skeptisk till det. Det senaste året är det dock en av de saker som jag nämner på frågan om avvikande åsikter från partiprogrammet. Det känns som om det är ganska uppenbart att det enda som det verkligen kan leda till är utslagning av lokala morgontidningar, vilket i sin tur kan innebära en försämring av den lokala demokratin som ska hårddra det.

Sedan ska det tilläggas att jag inte ser någon större mening med papperstidningar eller någon framtid på längre sikt för dem heller, men det är en annan sak.

Anonym sa...

Det spelar inte så stor roll om man gör jättebra tidning om ingen läser den! Vi är på väg mot en helt uppdelad medievärld där vi får helt olika referensvärldar. Därför skulle vi behöva en public service tidning. Om nån läste den.

Lite nyfiken på vad ni tycker om Södra sidan- public journalism

anna

Joakim Larsson sa...

Som Sören Holmberg sa när han presenterade Valu och fick en fråga som refereade till DN:
-Ursäkta, är DN en tidning i Stockholm?
-Jag kommer från Göteborg, så jag vet inte det. Jag har inte läst DN. Det är bara 3% av Göteborgarna som prenumererar på DN. DN är inte en tidning som är riksspridd, utan den finns i Stockholm.

Anonym sa...

Riksspridd? ja, kanske. Rikstidning? Nej, det är en Stockholmstidning. Det brukar väl räknas som en storstadstidning med bred spridning. Så värst rikstäckande nyhetsmässigt är den egentligen inte även om den kanske i princip är bättre än det mesta.

I Lund är Sydsvenskan ungefär 10 gånger vanligare än Skånskan som i sin tur är betydligt större än DN och sedan finns det några enstaka SVD-anhängare. Så jag skulle vara förvånad om det är en 3 % för DN här.

Det förändrar dock inte egentligen förutsättningarna för vad det skulle innebära med en public service-tidning. Jag tror att det är landsortstidningarna som skulle vara mest hårt utsatta för en sådan och därmed viktig lokal debatt och granskning i en hel del mindre kommuner.

Johan Hellström sa...

jag minns hur det nyvalda språkröret Alexander drev frågan hårt i utskott 8. socialt/media/whatever.

Anonym sa...

var du ironisk när du kallade mig härlig?
:P

Tomas Melin sa...

Anna F: Jag tycker det stora problemet vore om vi bara hade en stor hegemonisk tidning. Jag har inget emot att olika människor har olika världsbilder egentligen, det jag är rädd för är konformitet.

Södra Sidan har jag tyvärr aldrig läst, men hört bra saker om den i skolan på Södertörn. Han snubben som håller i trådarna på Södra Sidan hade en föreläsning för oss också, som jag naturligtvis missade. Synd, hade varit kul att höra vad han hade att säga.

Joakim: Nej jag vet att DN är i huvudsak en stockholmstidning, men den har läsare i hela landet och har därför också kostnader och en ambition som motsvarar vad en PS-tidning skulle behöva leva upp till. DN:s kostnader är alltså en bra kostnad att utgå ifrån, vilket var poängen med jämförelsen.

Henrik: Ja, tidningar är nog ett bra medium att bevaka mindre områden med. För den nationella mediebevakningen har vi ju redan tv och radio, i public service.

Johan: Ja du vet hur det är me utskott. Jag var i demokratiutskottet och drev igenom jättefina demokratiskrivningar tillsammnas med bland andra Viktor Morawski. Tyvär kan man inte bevaka alla utskott. Se där en förhoppning att bära med sig till påverkanstorget.

John: NEJ! Du och Johannes är härliga. Och Lotta också förresten :)