tisdag, december 13, 2005

Unga utan inflytande

Grön Ungdom driver samma politik som Miljöpartiet. Detta brukar ibland hånas av andra ungdomsförbundare. Det brukar nämligen vara så att man sitter på en debatt i valrörelsen med nån SSU:are, nån MUF:are et al, när någon av dem öppnar munnen och förkunnar "vi tycker ditt" eller "datt tycker vi är en kul idé". Tyvärr så är det inte sällan så att man själv vet att moderpartiet inte håller med för fem öre. Falsk marknadsföring naturligtvis. Skolungdomen som lyssnar tror nämligen efter detta att en röst på moderpartiet är en röst på det "ditt" eller det "datt" som fördes fram i debatten, när det snarare är precis tvärtom.

Jag brukar då naturligtvis påpeka detta, och då meddela att Grön Ungdom tycker samma saker som Mp tycker och att man då kan "lita" på det jag säger i debatten.

Inte populärt, bland de andra debattörerna alltså. Då brukar det komma något i stil med att "GU vågar inte stå för vad man tycker" eller "GU tycker ingenting alls" medans det egna ungdomsförbundet "driver på" moderpartiet i olika frågor, och att det är därför man tycker olika.

Det är förstås totalt nonsens. Ibland får man det svart på vitt. Annie Johansson, som är vice ordförande för centerpartiets ungdomsförbund (som fyndigt nog heter Centerpartiets UngdomsFörbund, CUF) blir helt chockad när hennes förslag faktiskt tas på allvar och går igenom i ett centerpartistiskt organ.

Annie skriver:

Mitt yrkande gick igenom. Ja, tänka sig, en partistisk samling röstade faktiskt för något som CUF yrkade, vilket också uppmärksammades av skaran som var samlade. Kul att de vågar ta till sig lite ideologiska och tydliga influenser. Kul också att man vågar att rösta för något som vi kids lägger som förslag. Modeigt av dem.


Ja helt sjukt modigt. Centerpartiet lyssnar faktiskt på en ledande CUF:are! Wow! Ring tidningarna!

Jag kan meddela att eftersom Grön Ungdom och Mp driver samma politik så samarbetar vi också om att ta fram partiprogram och valmanifest. Grön Ungdom har rätt till en stor delegation ombud till Miljöpartiets kongress och GU:are får mycket talartid och har många miljöpartisters öron. Sålunda har vi inte bara fått igenom ett yrkande på ett förtroenderåd, vi har till exempel drivit igenom flera viktiga stycken i partiprogrammet på riksnivå.

Samtidigt är vi en viktig del i valen till förtroendeposter inom partiet. GU:s representant i riksvalberedningen är till exempel sammankallande för organet.

Läs Annies blogg här. Själv kommer jag spara det.

4 kommentarer:

Kristin sa...

word!

/Kristin
(som är jätteglad att du bloggar igen)

Anders Wallner sa...

Word! I torsdags lyckades jag få en sosse att haka på sänkt rösträtt, sänkt moms på rättvisemärkta varor och att ersätta den heliga frihandeln med en reglerad frihandel ur ett barnperspektiv (mindre barnarbete, ekologiskt framställt osv). Sen golvade jag honom med ovanstående retorik. Han kontrade med att hans lokalgrupp faktiskt får "tycka vad de vill"... *suck*

Annie sa...

En annan skillnad man kan tänka sig är att vi driver något mer radikala förslag än Grön Ungdom. Jag har samma rösträtt och deltagarrätt som CUF:are och som partist. Den stora skillnaden ligger i att om man har som målsättning (CUF) att ligga 200 meter före partiet kan man inte räkna med att få igenom något. När vi då får det - blir det sådana Annie-reaktioner.

Jag är heller idévisionär och lägger radikala förslag och inte få igenom dem än att bara jamsa med.

Om 10 år ser vi resultat. Då kanske partiet är modigt nog att gå ut med platsskatt och grundtrygghet.

Annie

Tomas Melin sa...

En sådan skillnad kanske man kan tänka sig, om man inte vet något om Grön Ungdom. Lyckligtvis driver GU på för en radikal politik också, och får resultat nu, inte först om tio år.