torsdag, december 07, 2006

Till minne av Djurskyddslagen

Min tidigare FS-kollega Helena Leander fortsätter med storverk i Riksdagen. Nu senast tog hon farväl av djurskyddslagen med blommor och tal å deras vägnar som inte själva kan äntra riksdagens talarstol.

Annie Johansson är upprörd och kränkt. Tydligen får man inte använda begravningskransar om inte någon dött. Humor och självdistans är inte centerns paradgren.

Inte heller djurskyddspolitik, det är uppenbart. Annie skriver att djurskydd är "helt grundläggande och nödvändigt" och att hon dessutom vill ha en "ambitiös" djurskyddslagstiftning. Samtidigt skriver Annie:
"Pälsnäringen har en lång tradition i Sverige. 180 företag finns inom minknäringen och efterfrågan på sinn är i allra högsta grad internationell ochbidrar till Sveriges exportintäkter. Minkuppfödningen är också en växande näring som inte behöver än fler regler och än mer byråkrati än vad som redan nu finns."
Det är inte svårt att förstå centerns inställning. Djurskyddet är viktigt så länge det är fina ord och inte går ut över människorna som håller djuren. Kan Sverige få intäkter på en avskyvärd minknäring så är det ambitiöst nog för centerpartiet.

Helena Leander skriver om ett "mejl från en representant från veterinärkåren som slår fast att nuvarande minkuppfödning inte ens uppfyller minkarnas basala beteendebehov. Om det nu var någon som trott det. Man måste nog nästan vara pälsfarmare för att tro att aktiva djur som minkar kan tillfredsställa sitt naturliga beteende inspärrade i små ståltrådsburar."

Ja, Helena har rätt. Man måste nog vara pälsfarmare för att tro något sådant. Eller centerpartist, uppenbarligen.

Det gamla bondeförbundet förnekar sig inte. Gröna i orden, gråa på jorden.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,
Pingat till intressant.se

Inga kommentarer: