torsdag, december 21, 2006

Trygghet, Jämställdhet och Rättvisa. Eller Frihet?

Okej. För tredje gången på kort tid skulle jag vilja blogga med referens till Johan Norbergs blogg. Visst att hans blogg ofta innehåller matnyttigheter, men det ska ju inte gå till överdrift så här...

Hur som helst. Nu senast hänvisar han till opionionsundersökningen Eurobarometern där bland många frågor följande ställts:
"We need more equality and justice even if this means less freedom for the individual."
På denna fråga svarar 55% av svenskarna ja. Men det är inte det extraordinära. Tvärtom kan man anse det vara ett ganska uppenbart resultat i resterna av det som Filip&Fredrik så klockrent kallat DDR-Sverige. Det oväntade är att vi därmed är mer negativa till detta påstående än EU-genomsnittet. Ett genomsnitt där 64% säger ja. Mest positiva är av någon anledning Portugal med 80% ja-svar.

Sverige ligger alltså i botten av denna frihetsförsakelsens europaliga (vilket får Timbro att hoppa och skutta av glädje). Längst ner finner vi Nederländerna där "bara" 46% skulle försaka friheten för att vinna jämställdhet och rättvisa. Sedan kommer de nordiska EU-länderna med Danmark på 48% och Finland på 50% innan Sverige. Noterbart är också att det 1984-inspirerade Storbritanien ligger femte sist med "bara" 56% positiva.

Naturligtvis är resultatet orimligt att dra några slutsatser utav. Bland annat därför att frågan är underligt ställd. Olika friheter är naturligtvis olika viktiga, Så länge man inte vet vilka personliga friheter som eventuellt kan dras in kan man inte heller ta ställning till om man vill dra in dem. Det är exempelvis svårt att tro att en betydande majoritet av invånarna i de forna öststaterna skulle vilja gå tillbaka till en socialistisk diktatur, även om denna skulle kunna ge de facto jämställdhet. Hade vi däremot kunnat uppnå total jämlikhet och rättvisa genom att inskränka rätten till äventyrsbad så hade nog många visat sig positiva. Frågan tar inte hänsyn alls till att vilka friheter som kan tänkas ryka, vilket gör den ganska ointresant.

Men visst finns det också en faktisk opinion bakom resultatet. Det kan vi inte minst se i det faktum att både vänster- och högerpolitiker ute i Europa precis som här hemma förespråkar en ökad centralisering och en ökad kontroll av individen, i påstått syfte att skapa en större jämlikhet, trygghet eller rättssäkerhet.

Mig påminner det om ett citat (jag har glömt vem som sa det, någon som vet?):
"De som är beredda att offra frihet för att få lite trygghet förtjänar ingetdera och kommer att förlora båda."
Det gäller trygghet ställt mot frihet, men det går naturligtvis lika bra att föra in jämställdhet eller rättvisa i trygghetens ställe. Ett samhälle utan frihet kan inte vara rättvist, jämställt eller tryggt. Det kommer bara vara ofritt.

Andra bloggar om: , , , , , ,
Pingat till intressant.se

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller inte med, och nu har jag bloggat om det :)

Nina Nylander sa...

Benjamin Franklin är personen du letar efter :)

Inte för att jag riktigt håller med det citat men... Jag är nog redo att offra lite frihet, t.ex. bli muddrad och genomsökt innan jag går på ett flygplan, för att få säkerheten garanterad.

Tomas Melin sa...

Jo, flygplatsexemplet är inte dumt. Men min poäng är ju inte att man ska vara 100% fri från tvång, och att man därmed skulle uppnå någon sorts trygghet/rättvisa. Det är ju en snart anarkokapitalistisk hållning som jag inte sympatiserar med.

Min poäng är ju istället att man behöver finna en balans mellan frihet och restriktioner. Inte som i frågan ställa två alternativ mot varandra.

Redaktionen sa...

Hej Tomas,
Jag har kommenterat detta.
Allt gott!