måndag, januari 23, 2006

5 samtidshistoriska böcker i min bokhylla

Här fortsätter följetongen "Böcker i min bokhylla". Den första delen kan ni läsa här. Eftersom det trots allt är samtidshistoriker jag är (nåja, studerar till) så kommer här böcker med fokus på samtiden. Här lite brett definierat som 1900-tal.

(Författare, Titel, ISBN)


- Antony Beevor, The spanish civil war, 0-304-35840-1
Boken är lite gammal, från 1982. Så det känns lite underligt när Beevor i början proklamerar att hotet från fascismen ännu inte är borta i Spanien (boken skrev strax efter ett nytt kuppförsök). I övrigt behandlar boken skeendet kring inbördeskriget vilket är mer tidlöst, så då känns det faktum att boken har över tjugo år på nacken inte så farligt.



-Tomas Lappalainen, Maffia, 91-7054-855-2
Vi är många som växt upp med en syn på organiserad brottslighet baserad på Don Corleone i "Gudfadern" eller Don Tommaso i "Vendetta". Det slutar här och nu. Lappalainens "Maffia" tar oss igenom den riktiga maffians historia och modus operandi. Och han gör det jävligt snyggt!




-Ryszard Kapuscinsky, Fotbollskriget, 91-0-056959-3
Kapuscinsky, av många en närmast helgonförklarad journalist, samlar här reportage från de mest avslägnsa av världens hörn. De flesta är från 1960-talet. Titeln är från en av reportagen om ett krig mellan Honduras och El Salvador. De två lagen möts i kvalet till fotbolls-VM 1970, och följderna blir alltså krig. "Det finns de som säger att fotboll är en fråga på liv och död. Jag försäkrar er, det är mycket viktigare än så" tror jag Bill Shankly sa. I centralamerikas 60-tal var det uppenbarligen sant.


-Gitta Sereny, Vid avgrunden, 91-7324-783-9
Gitta Sereny är ungerskan som under andra världskriget arbetade som sjuksköterksa i Paris. Franz Stangl är mannen som styrde ett av Nazi-Tysklands utrotningsläger. Dömd till medskyldig till mord på över 900 000 människor låter han sig intervjuas av Sereny. Resultatet är naturligtvis medryckande. För övrigt den enda av de böcker jag skrivit om hittills som varit kurslitteratur.



-Per I. Gedin, Litteraturens örtagårdsmästare, 91-7001-207-5
Boken, som bär undertiteln "Karl Otto Bonnier och hans tid, handlar alltså om Karl Otto Bonnier, mannen som hamnade i centrum av en litterär guldålder. Dessutom ger den en lysande inblick i vår litteraturhistoria.

Inga kommentarer: