onsdag, november 01, 2006

Vanliga s-medlemmar ska kunna påverka valet av ny partiledare

Bara rubriken på Ekots nyhet är svindlande. Va? Ska vanliga medlemmar i det socialdemokratiska partiet få vara med och bestämma vem som ska leda dem? Kan det verkligen vara sant?

Nej, det är inte sant. Nyheten kommer sig av att valberedningens ordförande Lena Hjelm-Wallén har uttalat sig och sagt att hon vill "inbjuda partimedlemmar och lokala organisationer att lämna in förslag på lämpliga partiledarkandidater."

Bara det att alla medlemmar, eller åtminstone lokalavdelningarna, inte redan har nomineringsrätt är förstås lite udda för mig som miljöpartist, men visst. Det är ju bra att de får de nu i all fall.

Det underliga är på det sätt som Hjelm-Wallén förklarar vilka fördelar som kommer av ett sådant förfarande. Hon säger till ekot:
"Man får ju en uppfattning av vilken typ av partiledare som de lokala socialdemokratiska föreningarna och partimedlemmarna vill se."
Man undrar ju lite hur valberedningarna har gjort tidigare? Att man inte självmant sökt sig längst ner i medlemslagren för att se vilka de vill ha kan man ju förstå, det är ju trots allt en elitistisk socialdemokrati vi pratar om. Men att man nu "öppnar" för att medlemmarna och lokalavdelningarna nu själva ska kunna berätta för valberedningen vad de tycker måste ju rimligen innebär att det inte varit "öppet" för det tidigare.

Vad har då tidigare valberedningar gjort, när "vanliga medlemmar" ringt, mejlat eller personligen försökt kommunicera sin åsikt? Lagt på, stängt av datorn och sprungit därifrån? Eller bara högaktningsfullt skitit i deras åsikter?

Kanske är det som med påveval, att man stänger in sig i ett litet rum och får inte komma ut innan man enats om ett totalt slumpvalt namn. Med tanke på vem de valde sist vore jag inte ett dugg förvånad.

Andra bloggar om: , , , ,
Pingat till intressant.se

Inga kommentarer: