lördag, november 04, 2006

Panama blir kompromisskandidat

Tidigare artiklar på samma ämne: 20/10 och 31/10.

Redan i onsdags la Guatemala och Venzuela gemensamt fram Panama som kompromisskandidat för platsen i FN;s säkerhetsråd , och igår (fredag) kom den 33-hövdade gruppen för latinamerikanska och karibiska stater (GRULAC) unisont överens om om att stödja Panamas kandidatur.

Panama framstår på många sätt som en bra kompromiss mellan Guatamala och Venezuela. Bortsett från den rent geografiska positionen mellan de två länderna ligger de politiskt bra till. Panamas president Martín Torrijo är i och för sig son till Omar Torrijos Herrera, general i militärjuntan 1968-81 som efterrädes av dem ökända Manuel Noriega. Men Panama är ändå en relativt stabil demokrati, med en center-vänsterregering som dock främst är populister. Ett exempel är när nuvarande president Torrijos som vice inrikes- och justitieminister i 94-99 års regering la fram en lag som privatiserade alla landets vattenresurser. En lag som man vände när man märkte att det inte var populärt. Panama har också relativt goda kontakter med USA. USA var exempelvis det första landet att erkänna Panama när de förklarade sig självständiga från Colombia. Å andra sidan invaderade USA landet 1989, men då för att avsätta tidigare nämnda Noriega. Överlämnandet av Panamakanalen i enlighet med Torrijos-Carteravtalet fullföljdes 1999 och de två länderna har goda diplomatiska relationer.

Samtidigt kan jag tycka att det är väldigt synd att det alls behövdes en kompromisskanddat. Anledningen till att situationen uppkom var ju inte främst att Guatemala är illa ansett (annat än kanske då av Belize och deras buddies), utan att Venezuela gjorde det till en kamp mellan USA och Venezuela. Nu fick Guatemala inte möjlighet att få sin första period som säkerhetsrådsmedlemmar, utan det gick istället till Panama som redan haft det uppdraget fyra gångar (varav totalt sex år under perioden 1972-1982).

Nåja. På tisdag ska Panama väljas och det blir nog mest en formalitet. Nästa år ska sedan Costa Rica och Dominikanska Republiken ställa upp för att ta över Perus plats i säkerhetsrådet. Vi får se om det blir samma rabalder då.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,
Pingat till intressant.se

1 kommentar: