tisdag, oktober 31, 2006

FN-update

Jo, det har hänt en hel del sedan jag rapporterade om FN-bråket mellan Guatemala och Venezuela. Till att börja med har Venezuela fortsatt på den inslagna vägen av att vara obstinat till tusen. Antalet omröstningar ligger nu på 41 till antalet där alltså Guatemala vunnit fyrtio av dessa och där en, den sjätte, blev oavgjord. I de senaste omröstningarna har Venezuela förlorat med mellan 18 och 27 röster.

Inför den fjärde dagen av omröstningar trädde Bolivia fram och påstod att Venezuela avträtt kandidaturen till förmån för Bolivia. Bolivia som alltså leds av Chavez homeboy Evo Morales. Chavez har bland annat sagt att "det godas axelmakter" består av Venezuela, Bolivia och Kuba. Såvitt jag förstått var det ingen som tyckte Bolivia var en bra kompromisslösning, förutom då Chavez, Morales och kanske en viss Fidel. Som tur för alla inblandade visade det sig att Venezuela trots allt inte riktigt ville avsäga sig sin plats, och meddelade att man kunde låta Bolivia kandidera i deras ställe om tre villkor uppfylldes. Ett av kraven var att USA skulle upphöra med sin utöva tryck och utpressning på världens regeringar. Nånstans där börjar man undra om Venezuela verkligen är på riktigt...

Guatemala å sin sida vägrar ge sig. Med viss rätt förstås eftersom man uppenbarligen har betydligt större stöd i generalförsamlingen. Någonstans är det också positivt att man inte "ger efter" i det venezolanska chickenrejset, någonstans är det dock också något av en barnslig prestigematch.

I nuläget verkar det onekligen låst. Guatemalas utrikesminister Gerth Rosenthal har haft möten med sin venezolanska motpart Nicolás Maduro utan att komma överens om något.

För nästa års val om Perus ersättare 2008-2009 har sedan länge Costa Rica och Dominikanska Republiken anmält att man kandiderar. Costa Rica har sagt att man avser att avvakta med sin kandidatur till dess. Domikanska Republiken däremot har sagt att man står till tjänst redan nu, om erbjudandet skulle komma. Eftersom det också verkar som man tillfrågats av Venezuela så hänger på det Guatemala.

Det är dock inte självklart att Guatemala accepterar Dominikanska Republiken som en bra kompromisskandidat. Guatemala har en allmän konflikt med den karibiska grupperingen CARICOM (Karibiska Gemenskapen), där både dominikanerna och venezolanerna är observatörer. Konflikten bygger på en territoriell konflikt med Caricom-medlemmen Belize. Belize tillhörde tidigare Guatemala, som dock sålde Belize till engelsmännen i utbyte för att engelsmännen skulle bygga en motorväg. En väg som engelsmännen dock struntade i att bygga. Antagligen insåg Guatemala sent omsider att man blivit huzzlad och ville ha landet tillbaka.

Sedan 1991 har Guatemala erkänt Belize som ett självständigt land, men man bråkar fortfarande om vissa markområden längs med gränsen och den Beliziska premiärministern har uppmanat sina Caricompisar att rösta på vem som helst föruom Guatemala. Inte riktigt den inställning till världspolitiken man väntar sig av premiärministrar, men så är det.

Eller för att knyta an till diskussionen om public service nedan. Varför överhuvudtaget producera såpoperor? Den internationella diplomatin överträffar alltid dikten!

Andra bloggar om: , , , , , , , ,
Pingat till intressant.se

Inga kommentarer: