fredag, oktober 20, 2006

Guate mot Venezuela

När nya medlemmar i FN:s säkerhetsråd ska väljas har allt gått enligt planerna. Sydafrika tar den afrikanska platsen efter Tanzania, Italien och Belgien de två europeiska platserna efter Danmark och Grekland och Indonesien snuvade Nepal på att efterträda Japan på den öppna asiatiska stolen. Kvar är frågan vem som ska ersätta Argentina på den öppna latinamerikanska stolen. På Dn.se har frågan fått tre artiklar. Den sextonde skrev man om att Chile inte ville välja mellan de två kandidaterna Guatemala och Venezuela. Samtidigt skriver man att Venezuela kommer vinna valet. Något som redan dagen efter visar sig vara helt fel, då Guatemala tar ledningen i alla de tio omröstningar som genomförs (förutom den sjätte, där det blir lika). DN rapporterar då med en lustig blandning av nyheter i frågan, tillbakablickar på gamla maratonomröstningar i FN och allmäna reflektioner över Chavez underliga natur.

Tidigt på morgonen den artonde rapporterar dn.se så att FN nu söker efter en kompromisskandidat, eftersom varken Guatemala eller Venezuela under 22 omröstningar nått nödvändiga 2/3-majoritet.

Sedan har jag inte sett något i svenska tidningar. I min Costaricanska dagstidning La Nación däremot, är det full rulle i den här frågan.

Den femtonde gick La Nación ganska grundligt igenom det som redan då förväntades bli en spännande drabbning. Till skillnad från i DN, där man uteslutande låtit Venezolanerna uttala sig, fick båda parter säga sitt. I artikeln framgår också vilka länder som stöjder Venezuela (Brasilien, Argentina, Paraguay, Uruguay, Bolivia, Ryssland och Kuba) och varför Guatemala ansågs ligga bra till (lever upp väl till kriterierna för val enligt FN-fördraget; man har deltagit i fredsbevarande operationer och aldrig suttit i säkerhetsrådet förut). En mycket trevlig och informativ genomgång sålunda. Till skillnad från något enda av DN:s tre hafsverk, kan man bittert tillägga.

Tisdagen den sjuttonde gick La Nación igenom måndagens händelser med fokus på USA:s agerande. Det är ju knappast förvånande att USA och flera andra länder skulle föredra Guatemala framför Venezuela i säkerhetsrådet. Hur som helst kunde man på TV-bilder se hur John Bolton, USA:s FN-ambassadör, gick omkring och pratade med motparter från andra länder. Vilket gav den Venezolanska ambassadören möjlighet att spy lite galla om hur USA försöker hålla Venezuela borta från FN:s finrum. Efter det får den guatemaltekiska motparten uttala sig om hur tråkigt det är att Venezuela försöker måla upp Guatemala som ett land i USA:s ledband, något som Guatemala naturligtvis inte känner igen sig i.

Samma dag skriver New York Times om det hela. Där klargör man att Guatemala har USA:s stöd. Man förklarar dock att det i praktiken inte skulle göra någon skillnad med Venezuela i säkerhetsrådet, eftersom de på inget sätt skulle vara tungan på någon våg. Däremot skulle det vara jobbigt, anser tidningen, med att ha en så obstinat nation med då det skulle omöjliggöra en konsensumodell. Dessutom varnar man för att en säkerhetsrådsplats kan ge Venezuelas ledare Hugo Chavez en plattform för sin ganska hätska anti-USAretorik. I samband med detta refererar tidningen ett tal som Chavez gjort i generalförsamlingen tär han hänvisat till Bush som "djävulen" och hävdat att han fortfarande kunde känna lukten av svavel från när Bush var där dagen före.

Onsdagen den artonde meddelar La Nación att efter 22 omgångar har fortfarande ingen vunnit dragkampen, även om Guatemala vunnit alla tolv omröstningar sedan dagen dessförinnan med mellan 20-30 röster. Fortfarande fattas dock 15-20 röster. Nu börjar en seriös jakt på en kompromisskandidat, enligt La Nación. Enligt tidningen är Costa Rica, Mexiko, Uruguay och Chile möjliga kandidater, där La Nación förstås lägger mest vikt vid det egna landets möjligheter. Costaricanska företrädare säger sig vara villiga om de blir kallade, men de känner samtidigt ingen stress då det påstås att man har en kandidatur för nästa års val (då Perus plats blir ledig). Även de andra länderna medger att man är öppen för idén om det blir en bred uppslutning. Endast Panama uppges ha blivit föreslaget men tackat nej.

Den nittonde rapporteras i en artikel om att varken Guatemala eller Venezuela vill ge upp kampen. Guatemaltekerna anför som argument för detta att man trots allt vunnit 21 av 22 omröstningar med stor marginal och inte förlorat någon. Normalt vore, enligt Guatemaltekerna, att det land som förlorat 21 av 22 omröstningar med stor marginal och inte vunnit en enda, istället avstår platsen. Om man får tro La Nación tycker Venezolanerna å sin sida att det är viktigt att fortsätta kämpa mest för att jävlas med USA.

I en senare artikel den nittonde, eventuellt för publicering i dagens tidning (den 20:e), konstaterar man att torsdagens omröstningar fortsatt som tidigare. Nu är det alltså 31 omröstningar, varav Guatemala vunnit 30. En, fortfarande den sjätte, har blivit oavgjort. Det mest spännande som har hänt var att Bolivia i den allra senaste omröstningen av någon anledning fått en röst. I övrigt konstaterar Guatemalas ambassadör igen att man inte tänker avstå platsen eftersom man trots allt bara är ett drygt dussin röster från seger, medans Venezuela är femtio röster från seger. Venezuela å sin sida hävdar att man inte tänker avstå platsen för att det vore ett förudmjukande nederlag i händerna på utpressar-USA (fritt översatt). I övrigt är artikeln en DN-kopia i den meningen att den meddelar "inget nytt" på 3000 tecken exklusive blanksteg.

Nu idag har spanska El País en artikel om att man skjutit på förhandlingarna till efter Eid-al-Fitr. Nu har parterna till på onsdag på sig att komma upp med en lösning.

Det blir spännande att följa fortsättningen, i nästa vecka om inte förr.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Inga kommentarer: