måndag, januari 09, 2006

Progressiv kommunalskatt

Egentligen började det med att Helena Leander uttryckte sig positivt i frågan en gång för länge sedan. Jag har mycket stort förtroende för henne i ekonomiska frågor. Efter det har det grott och funderats på egen hand och nu har jag landat i att progressiv kommunalskatt är en mycket bra idé (Vad Helena tycker nuförtiden vet jag inte).

Vi har många problem i Sverige. Ett problem är att lägstanivån på skatten är mycket hög. Detta innebär att även de som tjänar minst beskattas hårt, naturligtvis helt i onödan. En progressiv kommunalskatt innebär att man kan sänka lägstanivåerna, utan att sänka skatten för alla (och därmed förlora stundtals nödvändiga inkomster).

Det andra problemet är att med en progressiv kommunal skattesats riskerar skattetrycket i andra änden av skalan bli absurt högt. Problemet med det ligger dock inte hos den kommunala skatten, utan hos den statliga skatten. Det egentligen problemet heter "centraliserad enhetsstat", aka "Socialdemokrati".

Problemet är nämligen att det är staten som plockar in inkomsterna, skatterna. Det är staten som har det ensamma skattepriveligiet. Det är staten som har makten.

Samtidigt är det kommunerna (och landstingen) som har en mycket stor del av ansvaret vad gäller viktiga vardagsfrågor av typen skola, vård och omsorg. Ansvar, men ingen makt att förändra sin situation. Kommunerna kan inte ändra lagar (vilka styr arbetet i hög utsträckning) och därmed sätta upp egna spelregler. Kommunerna kan inte ens bestämma fullt ut över sin egen budget. Inkomsterna, som kommer från skatten, kan man förvisso i princip höja hur mycket man vill, men i praktiken så innebär den icke-progressiva skatten att man inte kan höja (eller sänka för den delen) skatten alls. Det faktum att den ickestatliga skatten är nästan exakt på samma nivå i hela landet visar med all önskvärd tydlighet på detta faktum.

Med en progressiv kommunal skattesats kan kommunerna själva bestämma mer över sin egen budget. Men då krävs det att staten tar ett steg tillbaka. En situation med en hög top-end skattesats både på kommunal och statlig nivå är ohållbar.

Vi måste flytta ner, decentralisera, makten. Ett steg på denna väg är att flytta en stor del av beskattningsprivilegiet från stat till kommun. Första anhalt: progressiviteten.

Inga kommentarer: