tisdag, augusti 09, 2005

165, ända in i kaklet

Ryktet har nått mig att Hässelby tog hem förorts-SM. Tydligen efter en tuff fajt mot Alby i finalen. Helt rätt.

Det var lite som Kajsa Bergqvists guld i friidrottsVM (som just nu verkar väldigt avlägset och oviktigt). Visst trodde man på guld, men man vågade ändå inte hoppas. Stockholmskonkurrenten Husby kändes aldrig som ett hot. Med eventuellt undantag av Rosengård kändes inte heller skåningarna som nåt att ta på allvar. Och seriöst, apropå Rosengård en förort som ger tillräcklig stöd och kraft för att skapa en riktigt bra fotbollspelare är det ju nåt skumt med. En riktig förort, typ Hässelby, får på sin höjd producera halvtaskiga friidrottare (läs: Henrik Dagård och Staffan Strand). Alla lysande fotbollspelare från Brommapojkarna (typ eeeh, hanvadhannuheter. Vänta. Eeehm. Äh, du vet) räknas inte, då Grimsta faktiskt inte är en del av Hässelby, utan snarare Vällingby.

Göteborgsförorterna å sin sida (baksidan) var ju utslagna från början, vad mig anbelangar. Som en äkta nolåtta är Ekerö det längsta västerut jag ens varit. Ärligt.

Alby däremot kändes som en tuff konkurrent. Bara det faktum att man på torget har "tio budord" varav ett är typ "man skär inte upp sina kompisar med kniv" säger ju en hel del om vad som förväntas av albykidsen. Däremot är det oklart om "Baren"-gästspelet är en fördel eller en nackdel. Ur perspektivet "it's a hard knock life" är det naturligtvis en fet nackdel. Å andra sidan får man, ur samma perspektiv, ge cred åt att Barendeltagarna naturligtvis blev rånade med detsamma. Dessutom måste man ju se det från perspektivet av förorten vs innerstan. Innerstaden har länge levt på devisen "divide and conquer" genom att spela ut olika förorter mot varandra. Därför är det bra att ge fet streetcred åt Alby när de tjålar hela Aschbergsevenemanget från Gamla Stan. Med allt detta i åtanke känns det starkt av Hby-folket att ta hem segern.

Splittringen har som sagt länge gjort innerstaden till den självklara mötespunkten i Stockholm. Nu är splittringen till ända. Kungen är utsedd. Nu gäller det för alla förorter att samlas bakom Hässelbyflaggen och enasmot innerstaden. Giganternas kamp. Nisses mot Spy bar. The heat is on.

2 kommentarer:

Frankie sa...

Det där om Göteborgsförorterna säger du bara för att det är jag som skrev om dem. Alla vet innerst inne att bortsett från i den förvirrade mediala stockholmsinaveln så finns det bara en sak som stavas förort: Bergsjön. Google it ffs! ;)

/Hankins

Tomas Melin sa...

Sluta nu. Susning skriver om bergsjön: "en naturskön stadsdel med ren luft och uppvuxen naturmark". Hur förort är det?

Jämför då med Hässelby: "Mest kände sångaren från Hässelby måste vara rapparen Ken."
Det är fan hardcore.