fredag, augusti 12, 2005

Bensinpriset

Bara ett kort inlägg för att kommentera bensinpriset.

Det finns i princip två utgångspunkter i diskussionen om bensinpriset. Antingen ser man att bensinen är en icke förnyelsebar naturresurs som förr eller senare kommer behöva bytas bort mot ett annat alternativ, eller såser man inte det (att inte bry sig om det räknas in här).

Om man då tar till sig detta faktum så kan man välja att göra på två sätt. Antingen agerar man nu, för att göra en omställning mer utdragen och därför mer hanterbar för alla inblandade, eller så sticker man huvudet i sanden, hoppas på det bästa och får ta en större smäll vid ett senare tillfälle.

Jag är förbannat stolt över att Mp väljer att gå i bräschen för den första, realistiska, linjen. Vi måste börja omställningen nu, inte senare. Detta inte bara för problemen som kommer senare, utan också för attbensinutsläppen skapar problem idag.

Ett högt bensinpris fungerar. Det rapporteras mest hela tiden om nya "rekordnivåer" i medierna, men så märker man också ofta i samma rapporter att de intervjuande personerna faktiskt har förändrat sina bilvanor. Enseger, om än liten och otillräcklig.

Låt oss nu gå vidare. Ett högt bensinpris är bara ett första steg. Mp har redan gått vidare, med att genomdriva alternativa bränslen på landets (bensin)mackar till exempel. En marknad skapas också bland annat genom att det offentliga ska köpa mer miljövänligt i sin upphandling. Det skapas en marknad, som gör att det produceras bilar (titta bara på bilreklamen!), som gör att det skapas en tillgång. Helt enkelt bra exempel på ett parti som är medvetet om hur marknadskrafterna fungerar, och skapar styrmedelsom effektivt hanterar dessa!

Det är som jag alltid har sagt, Mp förenar en förståelse för hur marknadsekonomin fungerar, med en insikt och ett engagemang om ett långsiktigt hållbart samhälle. Det blir inte bättre än så.

Inga kommentarer: