lördag, juni 03, 2006

Biblioteken och finansiering

Första delen i vår miniserie om bibliotekspolitikens underbara värld handlade om det kommunala självstyret.

I andra och sista delen kommer vi nu till finansieringen. Nacka kommun har enligt Kulturnyheterna satsat på viss privat finansiering av biblioteket i Sickla. Man har en kommunal budget i botten men låter biblioteket hitta intäkter fritt utöver det.

Jag tycker det är en jättebra idé. Det finns mycket av offentliga utgifter som man kan ifrågasätta om det är värt att ta in skatt för. Framför eftersom resurserna är begränsade och alla problem inte kan lösas genom höjda skatter. För någonstans är det där man hamnar. Ska alla offentliga verksamheter få de pengar de förtjänar skulle skatterna behöva vara betydligt högre.

Då är nacka-metoden rimligare, det finns många offentliga verksamheter som mycket väl kan finansieras utifrån på olika sätt.

Skolan är ett sådant område. Naturligtvis ska skolböcker även fortsättningsvis vara osponsrade och reklamfria, men skolan har ju även andra behov. Jag minns att på mitt gymnasium S:t Jacobi i Vällingby hade vi åtminstone viss sponsring genom att Hewlett Packard utrustade en datasal åt Ung Företagsamhetskursen. På mellanstadiet hade vi också en compis-dator som jag tror var skänkt till oss någonstans ifrån.

Sponsring behöver inte alltid innebära att företag får negativt inflytande över verksamheten. Företag är inte ens alltid intresserade av det, det kan också ses som god PR i största allmänhet, eller som ett sätt att hjälpa samhället man verkar i.

Fram för ett större samarbete mellan det privata och det offentliga. Det vinner vi alla på i längden.

Andra bloggar om: , , , ,

1 kommentar:

Rasmus Ling sa...

Du är så borgerlig Tomas!