fredag, juni 23, 2006

Billströms nobelskrapor.

Annika Billström uttalar här sina planer för bostadsbyggandet i staden under nästa mandatperiod. Hon förespråkar att bygga på höjden med fem skrapor för att hedra nobelprisen:
"Tänk de fem nobelprisen, symboliserade av fem skyskrapor, vilket välkomnande när man reser in till Stockholm".

Vad som inte framgår av artikeln är att Billström redan, sena nätter när hon ligger i sängen och tröttnat på att lösa sudoku, bestämt var skraporna ska ligga.

Att ekonomiskrapan ska ligga vid stureplan föreföll självklart, men till en början hade Billström svårt att hitta en bra plats. Man kan ju inte bara bygga nytt på Östermalm hur som helst, där bor ju folk som man måste lyssna på. Men räddningen var närmare än vad man trodde, endast några hundra meter från "Svampen" finns ett nästan helt orört grönområde, som skapat för att bygga skyskrapor på! Billström har redan detaljplanen för ett helasfalterat "Humlegårdstorg" med "Stockholms stads skyskrapa för Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne" färdig. Mumma!

Nästan lika lätt var priset i Kemi. Naturligtvis måste den ligga vid Kungliga Tekniska Högskolan, eller "teknis" som man säger om man gått där eller hade velat gå där. Eventuellt funderar Billström på att flytta studentskrapan (f.d. skatteskrapan) till KTH, för att spara tid och byggnadskostnader. Det är ju ingen vits med att ha studenskrapor på söder, där röstar ju alla ändå på miljöpartiet...

När Billström kom till Medicinpriset blev det dock riktigt svårt. Den naturliga platsen vore ju i närheten av Karolinska Institutet. Problemet är att KI ligger i Solna, och att ge ett så stort prestigeprojekt till denna mörkblå disidentkommun är mer än vad en vanlig sossepamp klarar av. Ett alternativ är då istället att bygga skrapan vid KI:s filial i Flemingsberg, Huddinge. Problemet är att Flempan är väldigt långt bort. En helt kvart med pendeln. Alla andra sossepampar som kommer på besök från kontinenten (Kristianstad och söderöver) kan tro sig vara framme för tidigt och fastna i söderort, vilket naturligtvis vore en smärre katastrof. Billström lutar därför åt att placera medicinskrapan vid KI i Solna, fast på "rätt" sida Solnabron i Vasastan. Sedan kan Billström på gamla dar hyra en lägenhet där och efter att hon köpt loss den till sin bostadsrättsförening kan hon sitta på balkongen och peka finger åt solnaborna, på behörigt avstånd. En bra lösning på det hela taget.

Någon bra plats för skrapan till ära för fysikpriset har Billström inte kommit på, men hon har vaga idéer om att den ska sväva ovanför vattenytan i riddarfjärden. "Det skulle vara fräckt" lär hon ha sagt till bekanta vid mer än ett tillfälle.

Sist men inte minst kommer fredsskrapan. Där har Billström riktiga problem. Fredspriset delas ju överhuvudtaget inte ut i Stockholm utan i Oslo, av alla gudsförgätna ställen. Inte så att Billström har några problem med att bygga en av skraporna utomlands, tvärtom så tar Billström väldigt seriöst på alla förslag som kan tänkas vidga hennes maktsfär. Det är bara just Oslo som inte lockar. Lusekoftor har aldrig varit hennes grej. Åland däremot, är trevligt. Om inte annat känner Billström ibland att hon behöver en representationslägenhet vid vissa kryssningar. Och Åland är ju som Billström säger "nästan svenskt".

Alternativt har Jan Eliasson, förvisso på fyllan, påstått att han kan ordna så att FN-skrapan flyttar till Stockholm. Det skulle Annika Billström tycka vara den bästa lösningen!

Inga kommentarer: