måndag, maj 29, 2006

Fildelningen

Något som tagit skruv och blivit en "snackis" i delar av den internetbaserade diskursen är Miljöpartiets fildelningspunkt i valmanifestet. Punkten lyder: "Nedladdning av exempelvis musik och filmer för privatbruk ska vara tillåtet, men musikerna måste få kompensation."

Många bloggare inriktade på just fildelning är kritiska. Johanna Nylander menar t.ex. att punkten är "inte särskilt genomtänkt alls". Rick Falkvinge går längre och menar att Mp driver skivindustrins agenda... Mer nyanserat är då Copyriot som bl.a. har frågat Mp:s Johan Schiff vad som faktiskt menas.

Det tråkiga hos Rick Falkvinge och Johanna Nylander är väl att de tar partihänsyn i sina åsikter, eller att de hade sjukt stora förväntningar på oss gröna från början, för deras dom är väl hård. Nej det var kanske inte riktigt så långt som många vill gå, men av riksdagspartierna är vi det parti (eventuellt tillsammans med centern) som vill gå längst och kanske rentav det enda parti som överhuvudtaget driver frågan. Att få punkten med i ett valmanifest är en stor seger!

Alla tre ovan hänger upp sig på ersättningen. Johanna skriver t.ex. långt om hur det inte skulle fungera att ge betalt efter nedladdning eftersom det skulle behöva innebära övervakning. Men vem har pratat om betalt efter nedladdning?

Miljöpartiet vill att fler kulturskapare ska kunna leva på sitt kulturskapande. Om man då kanaliserar en höjd bredbandsavgift eller befintliga skattepengar till musiker, filmmakare et cetera som är har det knackigt så gör man precis det som står i valmanifestet. Jag tycker det är mycket bra.

Jag tycker det är tråkigt att främst Rick från piratpartiet är så anti valmanifestpunkten. Han borde glädjas med att vi försöker lyfta frågan till debatt, till att börja med. Men framför allt borde han också satsa på att försöka skapa ett system där fri fildelning kompletteras med en satsning på just kulturarbetare och kulturskapare. Det är där vi kan finna en politisk väg som alla grupper kan vara nöjda med.

Andra bloggar om: , , ,

6 kommentarer:

helgonblomma sa...

just att det blev "musiker" enbart kanske inte var det bästa sättet, men annars gillar jag att vi i (mp) driver frågan :)

//helgonblomma

Johanna Nylander sa...

Nja, min kritik består mest till att det blir en icke-punkt. Jag gillar att den tas upp, men skulle nästintill kunna tolkas till att mp gillar dagens läge som det där, alltså inte någon större förändning.

Sen är det där med ersättningarna rätt viktigt. För vad skall man bygga de kompensentationerna på? De är ju faktiskt kompensationer som valmanifestet talar om...

floodis sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
floodis sa...

Mer nyanserat är då Copyriot som bl.a. har frågat Mp:s Johan Schiff vad som faktiskt menas.

Varför skriver ni inte från början vad som faktiskt menas? Så att man slipper skriva till er och fråga? Uttrycker ni er så dåligt så får ni också förvänta er att alla sågar er.

men av riksdagspartierna är vi det parti /.../ som vill gå längst

Det ni vill är ungefär det som gällde innan 1 juli 2005. Och det är skrämmande rysligt lite.

och kanske rentav det enda parti som överhuvudtaget driver frågan.

Vad jag har märkt så blev ni riktigt intresserade av frågan just efter det att Piratpartiet startade upp. Och det är "för lite, för sent".

Men vem har pratat om betalt efter nedladdning?

Problemet är att ni inte pratar alls, såvida man inte frågar er. Samtidigt som ni uttrycker er som krattor i valmanifestet. Hur ska vi då egentligen veta vad ni vill? Måste vi alltid skriva till er och fråga om allt? Bara för att ni inte uttrycker er korrekt från början?

Om man då kanaliserar en höjd bredbandsavgift eller befintliga skattepengar till musiker, filmmakare et cetera som är har det knackigt så gör man precis det som står i valmanifestet. Jag tycker det är mycket bra.

Och här visade du att du inte förstått vad Nylander snackar om. Du säger att en höjd bredbandsavgift eller befintlig skatt ska kanaliseras till musiker osv. Men frågan är hur bestämmer man vem som ska ha betalt och framför allt hur mycket? Eller menar du att man bara behöver anmäla sig som "knackig musiker/filmare/programmerare/fotograf/bloggare/etc" för att få bidrag?

Hur ska bredbandsskatten fördelas mellan upphovsrättsinnehavare? Det är det alla frågar.

Tex både du och jag har en blogg och iaf min ekonomi är "knackig", betyder det att jag också kommer få betalt? För min blogg är också upphovsrättsskyddad. Kommer jag också få betalt? Om inte, varför inte? Är det skillnad mellan den upphovsrätt jag har och den som musiker har? Om jag också ska ha betalt, ska alla som tex chattar också ha betalt (tingsrätten avgjorde nyligen att man kan upphovsrättsskydda fraser)?

fri fildelning

Jag tycker att det är hyckel från er i (mp) att snacka om fri fildelning när det inte är vad ni vill. Ni vill det som är idag (fast lite annorlunda, "same shit, different name"), och det skulle ingen kalla för fri fildelning.

Sen undrar jag varför (mp) vill skapa en helt ny skatt (bredbandsskatt) för att finansiera något ("kulturskapande") som inte nödvändigtvis har med bredband att göra?

Vore väl enklast om ni kan bara öka någon av de otaliga skatter som redan finns? Så besparare ni iaf alla ISP:er pappersarbetet. Alternativt ett mer passande namn.. som typ "kulturskatten".

Just nu är ni bara förvirrande.

Johan Schiff sa...

Mer nyanserat är då Copyriot som bl.a. har frågat Mp:s Johan Schiff vad som faktiskt menas.

Det stämmer inte riktigt. Rasmus Fleischer var mer framsynt än så. Han frågade redan långt innan hur vi skulle vilja använda en eventuell "bredbandsskatt".

Vi har varit ganska tydliga med vad vi vill, och det är inte detsamma som exempelvis piratpartiet vill. Även om vi är de som ligger dem närmst av riksdagspartierna. Frågan är dock om piratpartiets linje är så mycket rimligare. Vi har velat behålla upphovsrättens grund - att upphovspersoner ska ha rätten till distributionen av sina verk. Däremot så tycker vi att det är helt orimligt att den kopiering som ändå sker (och som alltid kommer att ske) för privat bruk skulle göras kriminell. På den punkten så tror jag faktiskt att vi har många fler bakom oss än vad piratpartiet har.

Därmed inte sagt att Piratpartiet inte har sina poänger. Det finns goda skäl att ifrågasätta den utveckling som upphovsrätten har tagit...

//JoS

Petter Hedberg sa...

Miljöpartiet kräver återigen ministerposter.
Man spänner musklerna och slår sig på bröste och skriker "Jej er en hummer!".

Hels Sverige har dock synat bluffen vid förra valet, och pokerspelaren Persson kommer äta denna "fish" levande.