torsdag, maj 04, 2006

Ovärderliga schlagerfakta IV

Island kommer i Aten att representeras av Silvia Night, eller Silvia Nott som det heter på Isländska. Min tidigare kommentar var:
"Helt sinnessjukt framträdande. Får Björk att framstå som en Islands Kristina Lugn. Men skönt gung i låten, som säkert blir mer begriplig när den inte längre är på isländska..."
Och så rätt jag hade. Låten har ett riktigt skönt gung och hon verkar vara lika sinnesjuk fortfarande, men texten makes more sense nu. Silvia har seglat upp som en av mina favoriter, men vi får se om värden är redo...

Däremot kan man konstatera att isländska schlagerfestivalens hemsida är fylld med matnyttig schlagerinfo. Bland annat har man en sektion där man kan se video med alla isländska deltagare sedan landets ESC-debut 1986. Detta föranleder en längre promenad längs med den isländska ESC-historien.

Island har aldrig vunnit Schlager-EM. Detta är man lite bitter över. Alla andra deltagarländer vars namn börjar på I har vunnit, flera gånger till och med, så det är inte utan att man känner sig lite utanför. Däremot har man haft den tvivelaktiga äran att kamma hem en nollpoängare. 1989 fick låten "Það sem enginn sér" framförd av Daníel Ágúst åka hem till Reykavik med hundhuvudet mellan benen. Vi som nu i efterhand kan kolla in videon på ovan nämnda hemsida är chockerade över denna brist på solidaritet med stackars Daniel. Speciellt chockerande blir det dåliga resultatet med tanke på att Tommy Nilsson samma år fick 110 poäng och hamnade fyra. Är inte det uppochnedvända världen så säg!

Hur som helst hade Island länge det så kallade Finland-syndromet. På grund av sitt språk gjorde man sig få vänner i ESC-världen. Finnarna själva förstod detta tidigt, och hade under det frigjorda sjuttiotalet (tiden utan språkregler) låtar på engelska. I 1990 års tävling hade man experimenterade till och med med en låt på svenska, tyvärr även där med nedslående resultat. Islänningarna kom ju in senare i matchen och satsade direkt när språkreglerna lyftes 1999 på engelska texter, och har gjort så sedan dess.

Första året med engelsk text visade sig språkbytet och vara en riktig vinnarstrategi. Selma Björnsdottir var nära att vinna hela tävlingen, men blev snuvad på slutet av allas vår Charlott Nilsson (nu Perelli). Tävlingen därpå dalade man utanför top tio till en tolfteplats och 2001 års 23:eplats var så dålig att man inte ens fick delta 2002. 2003 var man dock tillbaka med en av de bästa låtarna i ESC hittils, om jag får säga det själv (och det får jag ju). Birgitta Haukdals "Open your heart" kom "bara" på en niondeplats men då ska man också minnas att 2003 var ett starkt år, trots Fames femteplats. Personliga favoriter som Urban Trad (Belgien, andraplats), Ruffus (Estland, 21:aplats), Esther Hart (Holland, 13), Louisa Baïleche (Frankrike, 18), Karmen Stavec (Slovenien, 23:eplats) och Beth (Spanien, 8:eplats) deltog detta år och gjorde konkurrensen svår. Icke desto mindre var det den fjärde bästa placeringen för Island någonsin. Fet cred här till Malta och Norge som båda gav Island tolv poäng (Sverige gav en pinsam sjua efter att ha kompistolvat Norge).

Efter Birgitta har det dock sett mörkt ut. Selma Björnsdottir gjorde en Carola-comeback 2005 för att försöka upprepa och förbättra andraplatsen från 1999. Jag tycker att Selmas andra låt var bättre än den första, och Islands näst bästa hittills. Tyvärr deltog man endast i semifinalen efter 2004 års 19:e plats, och efter en sextondeplats lyckades man inte ta sig vidare till finalen. Inte en enda tolva fick man med sig, utan fick nöja sig med två tior från Danmark och Moldavien, samt ströpoäng från övriga (Danmark gav åtta, Sverige igen sju).

För att någonstans här knyta ihop säcken så kan man konstatera att Island presterat sina bästa resultat på senare år i tävlingar där de kommer tillbaka från att ha varit ute i kylan. Andraplatsen 1999 kom ju efter att man inte fått delta 1998 och Birgittas niondeplats 2003 som sagt efter att inte ha fått delta 2002. Eftersom Selma nu misslyckades med att föra Island vidare till finalen 2005 så kan man därmed säga att historien och statistiken talar för Silvia Nótt 2006.

Nästa år i Reykavik?

2 kommentarer:

Knit-Marie sa...

Länk till texten = kul språkövning på isländska. Kan du hitta uttalsanvisningar till de isländska bokstäverna?

Rasmus Ling sa...

Tomas, kan du inte skriva om nåt annat än ESC snart..? :)