onsdag, maj 17, 2006

Stockholm tydligt positivt till trängselavgifter

SIFO har på uppdrag av Mp ställt stockholmarna samma fråga som kommer stå på valsedlarna i folkomröstningen. Resultatet är tydligt. 62% säger att de kommer rösta ja, 30% kommer rösta nej. Läs mer här.

Vi har länge sett hur fler och fler blivit positiva till trängselavgifterna sedan dessa infördes, men att det skulle vara så starkt stöd så snart har man inte kunnat tro.

Borgarna har tidigare gått ut med att de i riksdagen kommer väga samman Stockholmsresultatet med resultatet i andra kommuners folkomröstningar. I princip skulle detta vid en borgerlig valseger kunna innebär att Stockholmarna blir överkörda av länets övriga kommuner.

Skulle det slutliga resultatet i Stockholm bli så högt som 60% ja-röster öppnar sig dock nya möjligheter. Då skulle vi kunna få en situation där Stockholm blir den enda kommun som röstar ja, men ÄNDÅ ha en majoritet av de röstande för en permanentering!

I nuläget ser det ut som följande kommuner, förutom Stockholm, kommer anordna folkomröstningar: Norrtälje, Vallentuna, Österåker, Täby, Vaxholm, Sollentuna, Danderyd, Lidingö, Solna, Ekerö, Nacka, Tyresö, Nykvarn, Salem, Haninge och Nynäshamn. Tillsammans har dessa kommuner ett invånarantal på strax över 613 000, att jämföra med Stockholm kommun där det bor strax över 774 000.

Skulle 60% rösta Ja i Stockholm innebär det därför nästan 465 000 människor. För att övriga röstande kommuner ska få 465 000 nej-röster krävs att över tre fjärdedelar av dessa kommuners invånare röstar nej.

Eftersom det finns en stor risk att resultatet i Stockholm kommer ställas mot resultatet i övriga kommuner är målet tydligt: Vi ska inte bara arbeta för ett tydligt JA i Stockholms folkomröstning (samt förstås i övriga kommuner). Vi måste också satsa på att de kommuner som röstar ja gör det med så stor marginal som möjligt. Varje Ja-röst räknas. Varje Ja-röst kan fälla avgörandet.

4 kommentarer:

Jakop Dalunde sa...

Sjysst analys! Bra jobbat Tomas,

Rasmus Ling sa...

Vänta bara tills vi drivit igenom trängselavgifter i Malmö!

Jakop Dalunde sa...

Haha, ni är bara avundsjuka på våran gröna penisförlängare.

Anna sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.