måndag, maj 01, 2006

Kungadebatt

Veckans pris i oförmågan att tänka efter före vinns av Charlotta Levay, krönikör på smålandsposten, som deltog i en debatt om kungahuset som sändes av SVT24 idag (antagligen en repris, men jag vet inte från när). Charlotta, som är kristdemokrat och argumenterade för att behålla kungahuset, förklarade att det är självklart normalt att kungen föds till sitt ämbete:

"För att tillhöra demokratin Sverige föds man in i den, och kungen föds in i ämbetet."
För att om man föds till att vara tillhöra demokratin sverige så måste ju rimligtvis alla invandrare vara oförmögna att någonsin tillhöra demokratin sverige. Uttalanden summerar därför på ett mycket bra sätt den nationalism monarkin vilar på. På många sätt blir det ju också paradoxalt, eftersom drottningen själv hamnar utanför definitionen...

Ett annat mindre genomtänkt uttalande var när krönikör Levay kommenterade kungabarnens förehavanden:

"Kungabarnen gör bort sig... okej, det är deras jobb"
Dock lade hon till "nästan" efter ett par sekunder när det gick upp vad hon sagt. Snyggt räddat, typ. Bra att veta iaf vad prinsens och lillsessans exakta uppgifter är, jag har länge undrat!

I övrigt så deltog Daniel Nyhlén. Daniel, som har byggt sin karriär just på skvaller om kungahusets mer eller mindre extravaganta dagliga leverne, är naturligtvis för monarkin. Aron Etzler, chefredaktör på tidningen Flamman, argumenterade vid ett tillfälle för att kungahuset hanteras lättvindigt av pressen, att det finns "hovreportrar" som inte egentligen granskar kungahuset utan bara glorifierar. Daniel tog uppenbarligen åt sig, och gick in i en ganska absurd utläggning om hur Etzler hade fel.

Man kan dock konstatera att de båda gick om varandra lite i sina argumentationer. Där Etzler pratade om seriös journalistik i meningen kritisk granskning av kungahusets förehavanden, menade Nyhlén att seriös journalistik handlade om att i kvällspressen berätta att Madeleine fått gratissprit på Laroy eller köpt 17 par skor på rean. Lite olika perspektiv på seriös journalistik, för att uttrycka sig milt...

Säga vad man vill, men 24:an kan verkligen bjuda på godbitar ibland...

2 kommentarer:

Knit-Marie sa...

Att det ska finnas någon svensk medborgare som man inte kan säga 'du' till; att det ska finnas någon svensk medborgare som inte åker fast om han ertappas med brott; att det ska finnas folk som, liksom slavar, föds in i ett jobb är inte det jättekonstigt??

Anonym sa...

Konstigast är ändå att Mats Nyström från TV-sporten valdes ut för att intervjua konungen på hans födelsedag.

SVTs förtroende för den mannen tycks aldrig ebba ut. Kan man bli tråkigare?